Løn
Lønnen er sammensat af en basisløn, tillæg som er fastsat i overenskomsten (for eksempel rådighedstillæg og adjunkttillæg) og lokalt aftalte tillæg (kvalifikations- og funktionstillæg).
Alle disse løndele reguleres med de generelle lønstigninger.
Hertil kommer, at der er aftalt særlige lønstigninger for visse grupper og/eller forhøjelser af særlige tillæg. Disse lønstigninger kommer således kun dem, som er i gruppen eller oppebærer det pågældende tillæg, til gode.
Generelle lønstigninger
Der er aftalt generelle lønstigninger tre gange i overenskomstperioden. De generelle lønstigninger består af to dele: Aftalte lønstigninger – det vil sige lønstigninger, som kan læses direkte i overenskomstresultatet, og udmøntning fra den såkaldte reguleringsordning. Denne udmøntning kender vi pr. 1. april 2024, men senere i perioden er der tale om et skøn. Den faktiske udmøntning kender vi først senere og afhænger af lønudviklingen i såvel staten som i det private (se nedenfor om sammenhængen med det private arbejdsmarked).
De generelle lønstigninger i overenskomstperioden:
Lønstigningerne pr. 1. april 2024 kan illustreres ved følgende eksempler på månedlige lønstigninger:
Basisløntrin 4 + rådighedstillæg: Kr. 1.831 + pension
Basisløntrin 8 + månedligt tillæg på kr. 4.000: Kr. 2.213 + pension
Specialkonsulent (basisløn nederst i intervallet): Kr. 2.565 + pension
Korrespondent + månedligt tillæg på kr. 5.000: Kr. 1.946 + pension
Lønstigningerne pr. 1. april 2024 udbetales med lønnen for april for langt de fleste - nemlig dem, hvor lønnen udbetales gennem Økonomistyrelsens lønsystem SLS. Er du ansat indenfor Forsvaret, på Folkekirkens område eller hvor lønnen udbetales gennem lønsystemet fra Silkeborg Data, udbetales lønstigningen dog først med lønnen for maj. Men så naturligvis med tilbagevirkende kraft fra 1. april 2024.
For så vidt angår lønstigningen pr. 1. november 2025 er det – som noget nyt – aftalt, at man i tredje kvartal 2025 vil optage forhandlinger for at se på en eventuel ubalance mellem lønudviklingen i det private og i staten. Viser det sig, at lønudviklingen i det private arbejdsmarked er trukket fra lønudviklingen i staten, vil man aftale en ekstra lønstigning pr. 1. november 2025, som altså så kommer oveni de 0,20 %. Viser det omvendte sig – altså at lønudviklingen i staten er trukket fra lønudviklingen i det private, vil man aftale en negativ udmøntning, som så trækkes fra i de 0,20 %. Måtte der være en negativ udmøntning på mere end 0,20 %, vil dette blive håndteret i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2026.