/files/assets/big_promo/Foredrag-big-promo).png

KS mener: Der skal sættes tid af til ledelse, og det skal prioriteres og understøttes af den øverste ledelse.

I KS mener vi, at ledelse er en faglighed på linje med andre fagligheder i virksomheden, og som derfor skal prioriteres. Ledelse kræver derfor uddannelse og afsat tid til fordybelse og samarbejde med medarbejdere. KS mener, at en god leder både skal have øje for den enkelte ansatte og kollektivet. 

KS mener

Alle ledere skal gennemgå en lederuddannelse, og løbende ledersparring skal formaliseres

KS arbejder for, at lederuddannelse skal gøres obligatorisk. Akkurat ligesom en AMR skal gennemgå en uddannelse, så skal alle, der får ledelsesfunktioner gennem et kursus i ledelse og trivsel. Der skal yderligere gøres en indsats for obligatoriske forløb ved onboarding af ledere. KS arbejder også for, at ledersparring skal implementeres i virksomhederne til at understøtte det personlige lederskab løbende i hverdagen.

KS mener

Forskning om psykisk arbejdsmiljø skal ud at leve på arbejdspladserne

- KS arbejder for, at forskning og udvalgsarbejde, der fokuserer på at beskrive og skemasætte problemer med samarbejde og ledelse, får en praktisk betydning på arbejdspladserne. Der skal derfor også fokus på videndeling af de gode eksempler.

Samarbejde og ledelse

KS arbejder for at sikre vores medlemmer et godt arbejdsmiljø, som skaber rammerne for, at de kan arbejde i et fag med en hastig udvikling og på et arbejdsmarked, der accelererer. Godt samarbejde mellem ledelse og medarbejder er afgørende for den gode trivsel og for en sund arbejdspladskultur. Med KS-øjne kan vi konkludere, at størstedelen af vores medlemmer, der mistrives på arbejdspladsen, rammes i dette felt.   

I KS ser vi ikke arbejdsmiljø som et individuelt anliggende, men som noget, der skabes socialt og organisatorisk, og det er derfor både arbejdspladsens, de enkelte ledere og medarbejderes ansvar at skabe en god arbejdspladskultur med fokus på forebyggelse og ikke på symptombehandling. Det er både i virksomhedernes og samfundets interesse.  

Når medarbejdere trives så dårligt, at det kan resultere i en sygemelding, er vi der, hvor samfundet ender med en udgift i form af refusion for et problem, der kunne have været taget hånd om.  

Det, der desværre er kendetegnende ved problemer med samarbejdet mellem leder og medarbejder, er, at det oftest er medarbejderen, der trækker det korte strå og må forlade arbejdspladsen - ofte med hjælp fra KS. Det er sjældent, at en overordnet ledelse eller en HR-afdeling går i rette med en leder, der bliver klaget over.

Set fra et lederperspektiv bliver det ikke nemmere at være leder med samfundets kompleksitet, der stiller stadig større krav til ledelse.  Derfor er ledertrivsel ligeledes afgørende for den generelle trivsel i organisationen. Er en leder stresset, forplanter det sig hurtigt i organisationen.

Det kan være en stor udfordring for vores medlemmer, hvis de har en leder, der ikke er kommunikationsfaglig, fordi det skaber misforståelser og modsatrettede forventninger fx i forhold til, hvor lang tid de forskellige kommunikationsdiscipliner kan tage.  Der er heller ikke altid forståelse for, at det kræver tid at holde sig opdateret. Vi går mere ind i dette under politikken om anerkendelse af faget. 

Grundlag for KS’ politiske indsatser for samarbejde og ledelse:

  • Godt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere er afgørende for god trivsel, arbejdsmiljø og arbejdspladskultur

  • Et godt arbejdsmiljø er grundlæggende for at KS’erne kan arbejde indenfor et fag i hastig udvikling og på et arbejdsmarked der accelererer

  • Det er et delt ansvar mellem arbejdspladsen, de enkelte ledere og medarbejderne at skabe en god arbejdspladskultur

  • Fokus skal ændres fra at symptombehandle, når skaden er sket til den proaktive forebyggelse og investering

  • Den øverste ledelse bør gå forrest i prioriteringen af ordentlig ledelse, og der er behov for klarhed (fx politikker) i organisationen

  • Ledere spiller en afgørende rolle i arbejdet med trivsel og arbejdsmiljø, derfor skal deres trivsel også sikres

  • Ledelse kræver uddannelse og afsat tid til fordybelse og samarbejde med medarbejderne

  • God ledelse har øje for både individet og kollektivet 

Hvordan gør vi fx?

KS arbejder for, at ledelse og samarbejde sættes på dagsordenen i alle virksomheder - både offentlige og private. Og her mener vi ikke, at APV’erne kan stå alene. Der skal være mulighed for at give Arbejdstilsynet større beføjelser til at operere på virksomhederne, uden at virksomhederne kan påkalde sig ledelsesretten. Vi vil påvirke igennem den politiske interessevaretagelse i Akademikerne – vi sidder blandt andet i arbejdsmiljøgruppen “Arbejdsmiljøsekretariatet” - samt arbejde for at AC-klubberne på det private område, såvel som det offentligt - sammen med TR’er og AMR’er - skærper indsatsen for, at problemerne med ledelse og samarbejde ikke bare bliver ignoreret. 

Vi har tidligere fremsat krav ved OK-24 om kodeks for god personaleledelse og vil fastholde fokuset frem til næste OK-forhandling.

Edit page