Vil du bruge og udvide dit netværk? 6 gode råd til at komme godt fra start
Du har sikkert ofte hørt om hvor essentielt det er at skabe, udvikle og udnytte dit personlige og faglige netværk. Om det så er for at finde jobmuligheder, få relevante forbindelser, eller for faglig viden, er det et netværk du skal have. KS karriereafdeling giver dig her 6 tips til, hvordan du går i gang med at udvide dit faglige netværk, og hvordan du sikrer at få det ud af det som netop du ønsker.
’De fleste stillinger bliver besat gennem netværk.’ ’Netværksarrangementer er vejen til karriereudvikling.’ ’Netværk er en helt essentiel del af en jobsøgningsproces.’Man bliver tit fortalt hvor essentielt det er at skabe, udvikle og udnytte sit personlige og faglige netværk. Om det så er for at finde jobmuligheder, få relevante forbindelser, eller for faglig viden. Men for mange kan det virke demotiverende og som spild af tid, for det kan være svært at danne sig et konkret overblik over, hvorfor og hvordan et stærkt fagligt netværk rent faktisk kan hjælpe en videre i sin karriere. Kan mit netværk skaffe mig et job nu?
KS karriereafdeling giver dig her 6 tips til, hvordan du går i gang med at udvide dit faglige netværk, og hvordan du sikrer at få det ud af det, som netop du ønsker.
1. Læg en strategi
Som med alt andet karriereudvikling handler netværk om at have klare mål og delmål, så du ikke famler i blinde. Inden du deltager i netværksarrangementer, rækker ud til venner og kolleger eller kontakter relevante virksomheder, bør du være klar over, hvad du er interesseret i. Er det formålet at gøre dig klogere på de kompetencer der efterspørges i din branche, få information om arbejdsmarkedet, eller udvikle din egen faglighed? Ønsker du et job, praktik, projektansættelse? At komme i kontakt med nøglepersoner i en branche eller en bestemt virksomhed? Eller bare at møde andre med samme faglighed til sparring? Afklar hvad dit formål er, og hvad du skal opnå af delmål for til sidst at kunne opfylde det mål. Og vær ikke bange for at revidere eller ændre dine mål undervejs, efterhånden som du bliver klogere eller dine ønsker ændrer sig.
2. Brug forskellige kanaler, og vær åben for flere
Der er mange måder at netværke på, og det er altid en god idé at bruge så mange som muligt, og til hver deres formål. Hvis du gerne vil vide mere om en branche, kan netværksgrupper eller arrangementer være en god måde at møde andre med din faglighed. Hvis du gerne vil holde nem kontakt med dit netværk, er det essentielt at bruge LinkedIn, så du hver gang du har været i dialog med en potentiel netværkspartner kan vedligeholde kontakten. Men hvis du ønsker personlig sparring, er det ofte det nemmeste at kontakte relevante fagpersoner direkte på mail eller telefon. Brug derfor den kanal som er bedst til formålet, men vær også åben for at bruge forskellige kanaler til at nå dine mål.
3. Tag udgangspunkt i dit eksisterende netværk
Selv om du måske ikke mener, at du har adgang til et stort professionelt netværk, er der ofte værdi og viden at hente fra dine tidligere relationer. Det kan for eksempel være din familie eller vennekreds, studiekammerater der er kommet i praktik eller studiejobs, eller gamle kolleger, chefer eller undervisere. Ofte er det nemlig personer i ens eksisterende netværk, eller i ens netværks netværk, som kan hjælpe en videre i processen. Kontakt alle du mener kunne hjælpe dig til at nå dine mål og delmål, og spørg ind til om de har gode idéer til, hvordan du kommer videre.
4. Vær tålmodig
At arbejde med sit netværk handler ikke om at få et udbytte med det samme: Langt de fleste af dem du snakker med, har ikke noget de med det samme kan tilbyde dig, om det så er job, eller den specialiserede viden, du mangler i situationen. Men det kan være de kender nogen, der på et tidspunkt hører om et job. Det kan også være de ved præcis hvem det er du bør snakke med, for at få den viden du savner. Vær nysgerrig og fleksibel i brugen af dit netværk, og vær opmærksom på, at det kan tage tid, før resultaterne viser sig.
5. Vær opsøgende, opfølgende og klar på at give tilbage
At gøre aktiv brug af et fagligt netværk kræver energi fra din side - du kan ikke bare forvente, at du efter et opslag på LinkedIn har gjort din del af arbejdet. Du skal være den der tager kontakten, møder op til arrangementerne, og forbereder både strategi og gode spørgsmål. Du skal også være den der følger op på jeres aftaler, og er med til at sikre et længerevarende samarbejde. Det handler om at give tilbage til sine netværkspartnere på den ene eller anden måde, og at turde både tage nogle chancer, men heller ikke være bange for en afvisning.
6. Plej dit netværk, også når du ikke skal bruge det
Det vigtigste ved at have et fagligt netværk er at sørge for, at det bliver brugt og vedligeholdt. Et passivt netværk på LinkedIn, netværksgrupper der aldrig mødes, eller kontakter som du ikke har snakket med i over et halvt år, vil sjældent være godt for noget. Selv i perioder, hvor du ikke prioriterer dit netværk, er det en god idé løbende at følge op dine kontakter, genevaluere din strategi, og overveje om der er noget du selv kan give tilbage til resten af dit netværk. Det sikrer, at du ikke skal starte forfra hver gang du har brug for hjælp eller sparring.