14. august 2019

Trænger dit CV til en sommerrengøring?

/files/assets/news/jeshoots-credits.jpg

Kommunikation og Sprogs karriereafdeling giver dig her 4 trin til sommeroprydning af dit CV, så du kan sørge for at det er klar til næste kaffeaftale, jobansøgning eller netværksmesse. Det er nemlig en god ide at have dit CV er opdateret, også selvom du ikke lige står for at skifte job.

Foto: Unsplash

Hverdagen er ved at vende tilbage for mange mennesker efter en stressende tid, og der er mange jobsøgende for tiden der skal finde det næste skridt af deres arbejdsliv. Det kan godt være du ikke skal forlade dit job i morgen – men det er alligevel en rigtig god idé at opdatere dit CV løbende. Det kan sætte nogle gode tanker i gang om udviklingen af din faglighed, at du husker at få opdateret dine arbejdsopgaver, så de reflekterer det du rent faktisk laver i 2020 og de erfaringer du har gjort dig siden sidst. Og så er det bare en god idé at have sit CV færdigt og gennemskrevet, hvis man af den ene, anden eller tredje årsag pludselig får behov for det. Sommerferien kan være det perfekte tidspunkt til at sætte lidt tid af til at gennemarbejde dine materialer - så her er vores 5 trin til, hvordan du får det gjort i orden.

1. Læs det igennem - og ret til
Det bedste første trin er bare at læse dit CV igennem fra starten, linje for linje, og se om du stadig er enig i det der står. Står alle kommaerne som de skal? Er der information der står i punktform der , eller er der information som lige så godt kunne stå i punktform? Svarer dit kompetenceniveau på forskellige opgaver stadig overens med det du skriver, eller er du blevet mere erfaren/mindre opdateret? Er billedet stadig godt, eller har du fået taget et bedre siden? Ofte vil en gennemlæsning alene give et fingerpeg om, hvad du bør opdatere som det første.

2. Er der noget gammelt, der skal ud?
I løbet af et arbejdsliv er det en god idé hele tiden at overveje, hvad der ikke længere er relevant for den type stillinger man søger, eller bare ligger så langt tilbage i tiden, at det ikke længere tilføjer så meget til ens kompetencer. Hvis du har en kandidatuddannelse, er det nok på høje tid at slette din folkeskole og gymnasielle uddannelse. Hvis du har 5 år på arbejdsmarkedet, er det fint at gå tilbage og slette eller skære ned på dine studiejobs og praktikstillinger. Hvis du har nok relevant erhvervserfaring, bør du begynde at overveje at slette jobs som ligger helt udenfor dit fagområde. Sørg for at dit CV reflekterer den nyeste version af dig med en klar rød tråd – der er ingen regler om, at man skal have alt med.

3. Er der noget der fylder?
Et CV risikerer nemt med tiden at vokse med ens erfaring. Og en dag står man så med et CV på 3, 4 eller 5 sider, uden at man ved hvor det er kommet fra. Selv om der ikke er et facit på hvor langt et CV må være, er det ofte en god idé at gå tilbage og se om der er indhold i CVet der bare er ”fyld”. Er der information som du nævner flere steder, hvor det kunne give mening at skære det fra ét eller flere steder? Er der unødvendige tillægsord eller biord, som ”meget effektiv” eller ”ekstremt dynamisk”, som dit CV godt kunne være foruden? Har du lange kursuslister, hvor det måske er svært for modtager rigtig at vide hvad du har lært? Led efter fyldet, og skær gerne fra med hård hånd. Et skarpt CV er ofte et godt CV.

4. Er der noget nyt, der skal med?
Når du nu har skåret lidt ned og fra, er det tid til at se om der skal skrives noget nyt på. Der sker meget i løbet af et arbejdsår, og ofte glemmer man halvdelen af sine opgaver så snart de er overstået. Er der nye ansvarsområder i din stilling, som du har håndteret siden sidst? Har du lavet nogle store projekter, eller kommet med i nye udvalg? Nye resultater du har skabt for virksomheden, nye samarbejdsflader, eller noget positiv feedback du har fået?
Mange glemmer også at opdatere kurser, efteruddannelse og tekniske kompetencer de har udviklet siden sidst. Så gennemgå også gerne de afsnit, og skriv på hvis du har lært et nyt program, en ny metode eller været på et kursus som kunne blive relevant i fremtiden.

Hvis du savner mere inspiration til dit CV, kan du se vores seneste digitale karrieretime om at skrive et godt CV på følgende link: https://www.youtube.com/watch?v=eYx7vHxJTJM&feature=youtu.be

Edit page