28. september 2021

Svar på tre spørgsmål og få bugt med dine grublerier

/files/assets/news/taenker-credits.jpg

Når du ikke rigtig trives med jobbet, grublerierne begynder og tankerne kører i ring, så kan du stille dig selv tre spørgsmål. Og når du har fundet svarene på dem, vil du højst sandsynligt opnå større tilfredshed og trivsel, for så er du nemlig aktiv og handlende i stedet for reaktiv og afventende.

Går du rundt over grubler over tingenes tilstand på din arbejdsplads? Er der noget, du ikke trives med, som du tager med hjem og tænker videre over derhjemme? Langt de fleste gør det mere eller mindre bevidst, og faktisk bruger man en hel del af energi på disse tanker, som man måske kunne bruge mere hensigtsmæssigt. Indflydelse hænger sammen med trivsel og karriere i forhold til at være aktiv og handlende på egne interesserer i steder for passiv og reagerende.
Her kommer derfor et simpelt værktøj til at få bugt med utilfredshed og grublerier.

Udvid indflydelsescirklen og vær proaktiv
Jo mere indflydelse man har på sit opgaveområde, jo bedre trives man. Det handler derfor om at udvide sin indflydelse, så meget man kan. Det betyder ikke, at man skal have en finger med i spillet alle steder på arbejdspladsen, men snarere de steder, hvor man har en interesse og/eller en bekymring. Det kan være, at du har været i en konflikt med en kollega, og i stedet for at handle, tage snakken, eller få skrevet emailen, så forholder du dig passivt. Konflikten kommer til at fylde mere og mere, og det ender måske med, at du ikke har indflydelse på udfaldet – hvis du ikke handler.

Så i stedet for at gruble over forholdene, kan man stille sig selv disse spørgsmål:

1. Kan jeg gøre noget?
I stedet for at bruge tiden på at gruble, kan du så handle? Kan du gøre noget aktivt for at ændre situationen og gøre din indflydelse gældende? Mange mennesker kan genkende det her med at være lidt passive i forhold til en situation på arbejdspladsen, måske i håbet om, at nogen, måske en leder, vil opdage, at der er noget, der skal laves om. Det er bare ikke altid sådan, det forholder sig. Et eksempel kan være, at der er et nyt projekt på arbejdspladsen, som du gerne vil værre med i. Og du håber, at din leder vil prikke dig på skulderen og have indsigt i, at det lige er noget for dig. Så du forholder dig passivt og venter. En anden bliver så tilbudt projektet, og måske først herefter reagerer du med et ’ej det ville jeg også gerne have været med på’. Hvis du nu i stedet havde indgivet din interesse, havde du været aktiv og handlet og informeret din leder.

2. Kan andre gøre noget?
Hvis du befinder dig i en situation, hvor du har overvejet om du selv kan gøre noget, men er kommet frem til, at det ikke er inden for dit indflydelsesområde, skal du overveje, om der er andre, der kan gøre noget. Kan du tage fat i din kollega, din leder eller din arbejdsmiljørepræsentant? Er der nogen, der kan hjælpe dig med at ændre eller forbedre din situation?

3. Kan jeg acceptere, at jeg ikke har indflydelse?
Er situationen på et niveau, hvor hverken du eller andre (som du er i kontakt med) kan gøre noget, så er der mulighed for at tage aktivt stilling ved at acceptere, at der ikke er noget at gøre. Det er også en måde at stoppe den evige grublen på – at acceptere at som tingene ser ud nu, har du ikke nogen indflydelse. Det kan være at acceptere, at jobmarkedet ser ud som det gør. Det kan også være nogle beslutninger, der bliver taget på højeste niveau i virksomheden. Så i stedet for at lade det fylde, så få ro med, at det er ude af dine hænder.

Edit page