5. marts 2019

Sprogkritik af Danske Spil

/files/assets/news/dylan-nolte-559758-unsplash-3.jpg

Spiludbyderen Danske Spil kritiseres af Dansk Sprognævn for at opfinde egne sprogregler. Danske Spil vil have journalister til at skrive ordet lottokupon forkert, lyder kritikken.

Onsdag i sidste uge modtog en lang række journalister og nyhedsredaktioner mail fra Danske Spil, hvori de blev opfordret til at spilkoncernens varemærker – for eksempel Lotto – i artikler skal anvendes ”i ubøjet/uændret” form og ”som minimum” altid skrives med stort begyndelsesbogstav.

Desuden ønskede Danske Spil, at ”lottokupon” skrives ”lotto kupon.” Men det er grammatisk forkert og i strid med retskrivningsreglerne, siger Dansk Sprognævn, der kritiserer Danske Spil for at opfinde egne sprogregler.

Dansk Sprognævn bekymret

”Jeg synes ikke, at det er passende for en overvejende statsejet virksomhed som Danske Spil at komme med henstillinger, der går imod officielle retskrivningsregler, siger direktør i Dansk Sprognævn Sabine Kirchmeier til Politiken.

Hun peger på, at det fremmer en kedelig tendens, som vi ser mere og mere, hvor flere vælger at opdele ord, der skal skrives sammen ifølge dansk retskrivning.

”Det er en praksis, der skaber usikkerhed hos sprogbrugerne, og som vi ser på med stor bekymring,” siger Sabine Kirchmeier.

Ren jura – ikke grammatik

Pressechefen i Danske Spil, Marie Grabow Westergaard, forklarer til fagbladet Journalisten, at det var et juridisk spørgsmål om at beskytte koncernens varemærker, der fik den danske spilgigant til at sende mailen til landets nyhedsredaktioner.

”Hvis vi gerne vil beskytte vores varemærke, så er vi også forpligtet til at oplyse redaktioner om, hvordan vi ønsker, man skal bruge vores varemærker. Det er en rent juridisk øvelse,” siger hun til Journalisten og fortsætter:

”Men jeg er da helt klar over, at det i forhold til retskrivningsordbogen ikke er den måde, man laver sammensatte ord på i Danmark. Det er også fint. Men når du har et varemærke, så bøjer du det bare ikke på den måde,” siger Marie Grabow Westergaard.

Edit page