Nyuddannet jobsøgende poserer foran gul væg

Sådan gør du som nyuddannet jobsøgende

- 8 spørgsmål med svar

2. august 2023

Der er meget at navigere i som jobsøgende nyuddannet, og ofte usikkerhed i forhold til jobmarkedet, arbejdsopgaver og så videre. Det hjælper vi i Kommunikation og Sprog vores medlemmer igennem, så de kan få den bedste start på arbejdsmarkedet. I denne artikel har Kommunikation og Sprogs karriereteam samlet en række af de spørgsmål, som vi oplever at mange nyuddannede står med når de er jobsøgende. Vi håber, at svarene måske også kan være til hjælp for dig.


Spørgsmål om CV og ansøgning som jobsøgende nyuddannet

1. ”Jeg har kun lidt eller ingen relevant erhvervserfaring. Hvordan italesætter jeg det på mit CV og i min ansøgning?”

’Relevant erfaring’ kan være mange ting. Rigtig mange erfaringer kan og bør vinkles, og særligt som nyuddannet jobsøgende kan alt være relevant. Dit ufaglærte arbejde har sikkert givet dig en række erfaringer, som du vil kunne bruge i jobbet – erfaring med kundekontakt, evne til at strukturere arbejdsopgaver og processer, eller en evne til at arbejde i et team. Hvis du har haft frivilligt arbejde, er det også oplagt at trække på erfaringer derfra. Eller måske fra dine hobbyer eller fritidsinteresser, som også har givet mange gode erfaringer. Prøv eventuelt vores kompetenceskema, hvor du kan gå i dybden med erfaringer fra enkelte stillinger og projekter. 

2.”Hvad skal jeg skrive om min uddannelse? Kun det generelle, alle mine fag, eller hvad?”

En god måde at tænke på det på er, at du skal skrive det som virksomheden kan bruge for at vurdere dig som kandidat i et felt med mange andre lignende profiler. De er derfor sjældent så interesserede i dine enkelte fag, fordi de ikke kender indholdet og har svært ved at sætte det i en kontekst. De er dog ofte interesserede i dine større projekter (bachelor/speciale), samarbejder udenfor universitetet, eller beskrivelser af det faglige særpræg som kandidater med din uddannelsesretning har fået. Fokuser på det, som får dig til at skille dig ud - det kan sagtens vinkles så det bliver relevant for en virksomhed at ansætte en jobsøgende nyuddannet.

3. ”Skal jeg have et billede på mit CV? Eller hvad med en personlig profiltekst?”

Det er næsten altid en god idé at have noget i dit CV, som fortæller lidt om personen bag fagpersonen. Som jobsøgende nyuddannet, bør du også få din personlighed til at skinne der hvor du måske mangler lidt erfaring. Et godt portrætfoto, en kort personlig profil om dig og dine interesser, og/eller en lille liste over de personlige kvaliteter som du tager med i stillingen, er alle med til at give et indblik i dig som person. Og da det ofte kan være de små detaljer som gør forskellen, når man skal udvælge en kandidat til samtalen, er det altid en god idé at have i hvert fald noget af den slags med.

Spørgsmål om stillingsopslaget som nyuddannet jobsøgende

4. ”Jeg kan aldrig alle de ting der nævnes i stillingsopslaget. Hvordan griber jeg det an?”

Opgaverne i et stillingsopslag er altid en ønskeliste fra virksomheden. De vil gerne have en kandidat, der kan så mange af opgaverne som muligt. Men for det første vil én kandidat kun meget sjældent kunne løse alle opgaverne med det samme, for det andet løses mange kommunikationsopgaver meget forskelligt fra virksomhed til virksomhed, og for det tredje vil virksomheder ofte prioritere meget andet i deres vurdering af en kandidat – hvor godt de passer ind i teamet, deres motivation for opgaverne, eller måske en kompetence som ligger ud over kravene i stillingsopslaget - og disse krav er vigtige at tale ind i som nyuddannet jobsøgende. Så lad dig aldrig skræmme – vi oplever jævnligt, at medlemmer får jobs, selv om de ikke kan krydse alle opgaverne i et stillingsopslag af.

5. ”Hvordan sælger jeg mig ind til en stilling, hvis de har en masse kandidater med mere erhvervserfaring?”

Vi ved fra rekrutteringsanalyser, at noget der er mindst lige så vigtigt som relevant erhvervserfaring er god og ægte motivation og interesse for virksomheden. Så hvis du mangler relevant erfaring, så lav i stedet god og dybdegående research og skriv en stærk målrettet CV og ansøgning, som fremhæver din interesse for virksomheden, deres kunder, branche og projekter. Mange virksomheder vil gerne have en yngre profil, hvis de tror på, at du bliver hængende i en årrække og gerne vil investere dig i dem, og derfor er du som nyuddannet jobsøgende stadig interessant. Så din opgave er at få dem til at tro på, at du virkelig vil dem og deres virksomhed.

Nyuddannet jobsøgende og at netværke

6. ”Mange siger det er vigtigt at netværke, man kan jeg overhovedet netværke som nyuddannet? Jeg har jo ikke så meget at give tilbage”

At netværke kan være mange ting. For det første er det fint at starte i det helt nære, og starte med at netværke med eksempelvis tidligere studiekammerater og arbejdsgivere, som i forvejen har noget goodwill. Det vil ofte i sig selv give noget relevant viden. Men for det andet er det altså en god tommelfingerregel, at langt de fleste mennesker godt bare gerne vil hjælpe. De kan meget sjældent give dig et job, så det bør ikke være dit udgangspunkt. Men de vil hellere end gerne fortælle om deres job, deres branche, og hvad der rør sig lige nu. Så skriv gerne på LinkedIn, send en mail eller grib telefonen. Det værste du kan få er et nej - og mange er som sagt interesseret i at hjælpe nyuddannet jobsøgende, da de ofte selv har stået i samme situation.

Praktik og løntilskud som jobsøgende

7. "Er det en god ide at søge praktik eller løntilskud som nyuddannet?"

Mulighederne for praktik og løntilskud er fine, hvis de bruges ordentligt. De kan give en mulighed for at sælge et projekt til en virksomhed, som gulerod for at få kontakt med en bestemt branche, eller for at få noget relevant erfaring som kan være billetten til en fuldtidsstilling.

Det vigtigste er at have en hel klar plan for, hvad forventningen er fra din og virksomhedens side. Hvis du for eksempel kun er interesseret i et løntilskud, hvis der er mulighed for en ansættelse bagefter, så gør det klart for virksomheden. Og hvis virksomheden har nogle særlige ønsker og forventninger for processen, så sørg også for, at det er klart på forhånd. Så undgår du de værste skuffelser, hvis virksomheden trækker nogle vage løfter i land, og kan fokusere på at løse opgaverne. Men som nyuddannet jobsøgende, kan det være en løsning til at styrke dit CV og få noget erfaring.

Nyuddannede jobsøgende og dømmejobbet

8. ”Jeg synes ikke jeg kan finde vej ind i drømmebranchen eller til drømmejobbet. Hvordan kan jeg gribe det an?”

Arbejdslivet er langt, og for mange er det måske ikke realistisk, at man går direkte ud i drømmebranchen og drømmejobbet. Hvis du har svært ved at få foden indenfor, så prøv i stedet at tænke langsigtet. Hvordan kan du sikre dig, at du om 5 til 10 år kan sidde i drømmestillingen? Hvilke kompetencer vil du skulle opbygge, hvilke programmer skal du lære, hvilke metoder eller kurser skal på dit CV? Her er det en særligt god idé at bruge dit netværk, så du kan finde viden om drømmebranchen eller drømmevirksomheden, og bruge den viden som ledetråd i din karriere.

Husk dog også, at alle mennesker har ikke ét, men mange drømmejobs. Og at det kan være, at drømmejobbet i virkeligheden findes et sted, du slet ikke er opmærksom på endnu. Så husk også at stoppe op undervejs, overveje de erfaringer du har gjort dig undervejs, og tænke om der er andre veje til den karriere du drømmer om. Som jobsøgende nyuddannet, tænker man ofte at jobbet skal være i stærk relation til studiet. Men mange oplever også, at der interesse udvider sig og skifter når først man kommer ind på jobmarkedet.

Edit page