12. februar 2020

Overvejer du at blive selvstændig? Her kommer et par gode råd fra en med succes

/files/assets/news/austin-schmid-hrdvsypffas-unsplash-min-credits.jpg

Tiltrækkes du af tanken om at blive selvstændig? Måske kan du bedst lide at bestemme selv og disponere over din egen tid. Men hvad med alle de andre sider af at være selvstændig? Vi har talt med Helle-Monika Hobbs, der har skabt sin egen succes som selvstændig, om hvilke overvejelser du kan gøre dig, inden du springer ud.

Helle-Monika Hobbs har siden 2006 drevet virksomheden Peak Outcome, hvorfra hun leverer ydelser inden for coaching, undervisning, kurser og foredrag. I 2016 udvidede hun sin forretning med SEOBITCH & Co, som tilbyder søgemaskineoptimering af hjemmesider, rådgivning og workshops.

Hvorfor blev du selvstændig?
Jeg har en baggrund som kunstner og supplerede i mange år indtægten med job som assistent, dekoratør og bestyrer i forskellige forretninger. Kommunikation og selvudvikling har altid været en stor passion for mig, så jeg efteruddannede mig med en NLP-uddannelse og byggede ovenpå med en coachuddannelse. Det føltes naturligt for mig at kombinere mit formidlergen med mine nye kompetencer. Jeg kastede mig ud i det og begyndte at arbejde freelance som konsulent.

I starten lavede jeg coaching, rådgivning og undervisning for kunstnere, men efterhånden som jeg oplevede, at det, jeg gjorde, gjorde en forskel for de mennesker, jeg arbejdede med, tog kreativiteten og selvtilliden til, og jeg begyndte at lave kurser, workshops og foredrag, som jeg også tog ud med – og fik et bedre honorar for.

For seks år siden begyndte jeg at bygge ovenpå med kompetencer inden for online marketing. Jeg elsker at formidle og at lære ting fra mig, om det handler om livsændringer eller optimering af en forretning, er jeg som en fisk i vandet, når jeg oplever, at det virker. Og jeg fungerer bedst, når jeg selv kan disponere over mit liv og min arbejdstid.

Hvilke overvejelser synes du, man især skal gøre sig, inden man springer ud som selvstændig?
Jeg tror, man først og fremmest skal mærke om det, man overvejer at springe ud med, er noget, man brænder for. Som selvstændig er det altså vigtigt, at man har – og igen og igen kan finde – lysten, som skal drive værket. Den skal holde en oppe – eller få en op på hesten igen – i de perioder, hvor der er modgang og lavvande.

Og så skal man overveje, hvor vigtigt økonomisk tryghed er for en. Som selvstændig skal du selv sørge for, at der kommer opgaver ind og penge på kontoen. Du har ingen indtægt under sygdom, og der er ingen feriepenge. Selvom din forretning kører nok så godt den ene måned, kan du aldrig gardere dig imod, at der den næste kan ske uforudsete ting, som for eksempel en ordre, der går tabt, eller en kunde, der går fallit og ikke betaler. Det kræver stærke nerver – særligt som nystartet, hvor man måske endnu ikke har fået sit fundament helt på plads.

Har du ikke en opsparing eller en allerede etableret kundegruppe at starte op på, kan det også være en god idé at have et lille bijob i ærmet, så du ved, at der altid er til de faste udgifter.

Som selvstændig er det dig, der har alle kasketterne på. Om det handler om at opfinde nye ydelser, lave præsentationsmateriale, opdatere hjemmesiden, være aktiv – og attraktiv – på de sociale medier, fakturere og sende rykkere eller ”bare” lave momsregnskabet, så er det alt sammen noget, der ligger på dig (med mindre, at du har budgettet og kontakterne til at outsource nogle af de opgaver).

Mange af de ting, man som selvstændig skal bruge tid på, tager ekstra tid i begyndelsen. Derfor er det vigtigt, at der er støtte og opbakning på hjemmefronten.

Hvordan får man succes som selvstændig?
Det er svært at give et entydigt svar på, men gåpåmod, handlekraft og et godt netværk er i hvert fald nogle af de ingredienser, der kan hjælpe. Og så skal du selvfølgelig yde noget af værdi. Lad dig ikke afskrække af, at der er konkurrenter på markedet; se dem hellere som kollegaer. Måske er det netop dig, der kan finde og udfylde et nichebehov inden for branchen? Måske er det netop dine kompetencer og din personlighed, som gør hele forskellen.

Hvad skal man undgå?
Undgå for store udgifter, før du ved, at økonomien holder. Undgå katastrofetanker og selvbebrejdelser, hvis tingene ikke udarter sig, som du havde ønsket, men find tilbage til det sted i dig selv, hvorfra din virkelyst udspringer, og kom op på hesten igen.

Lad være med at lytte til andre menneskers dårlige historier om, hvor galt det kan gå, og hvor galt det er gået for andre, som ikke klarede det som selvstændige. Søg i stedet ligesindede og lad dig inspirere og motivere af deres tilgang i stedet.

Edit page