26. april 2018

OK18: Det kommunale område er landet

Der er indgået aftale om overenskomst på det kommunale område. Fagbeværelsens hovedkrav er opfyldt. Med aftalerne udsættes de varslede konflikter på det kommunale område indtil medlemmerne har taget stilling til forliget.

Fredag formiddag blev der opnået enighed om et samlet forlig på det kommunale område. Altså et forlig, som omfatter alle kommunalt ansatte og ikke - som på det regionale område – kun nogle grupper.
 
Det glæder KS’ formand, Per Lindegaard Hjorth: ”Jeg er meget tilfreds med, og – må jeg erkende – også lettet over, at det nu efter måneders hårde forhandlinger er lykkedes at opnå et afbalanceret forlig, som imødekommer den samlede lønmodtagersides hovedkrav: En lønudvikling som er parallel med de privatansatte, en juridisk sikring af den betalte spisepause og en aftale om lærernes arbejdstid. Detaljerne kan vi endnu ikke offentliggøre, men vi kan sætte en tyk streg under, hvad det betyder, når man står sammen til det sidste. Jeg håber, at vi samtidig har lagt grunden til, at der også kan nås afbalancerede forlig i staten og regionerne”.
 
Forhandlingerne fortsætter i Forligsinstitutionen hen over weekenden.

Særligt de omstridte formuleringer om retten til den betalte spisepause har fyldt i forhandlingerne. Men her lykkedes det også at lande en juridisk bindende formulering, der sikrer medarbejdernes overenskomstmæssige ret til at holde betalt spisepause i arbejdstiden.

Aftalen mellem AC og KL indeholder:
Overenskomstmæssig sikring af medarbejdernes ret til betalt spisepause
En lønramme på 8,1 procent. Dermed er lønnen på linje med den private lønudvikling
En sikring af, at de offentlige lønninger ikke sakker efter de private gennem afskaffelse af privatlønsværnet.

Edit page