5. januar 2023

OK 23 på det private arbejdsmarked er nu skudt i gang

/files/assets/praveen-thirumurugan-_r09ebauhzu-unsplash-1672919597.jpg
Foto Praveen Thirumur

Af Jette Snoer

Selvom du ikke er direkte berørt af de igangværende overenskomstforhandlinger, er det en god ide at følge med, for resultaterne fra OK23 vil komme til at smitte af på resten af arbejdsmarkedet.

I løbet af foråret 2023 skal 600.000 privatansatte have ny overenskomst. Industriens område lægger oftest for, og et resultat her omtales derfor som ’gennembrudsforlig’ på mindstelønsområdet. Her forhandles to overenskomster: Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst.

Et andet område, der også betragtes som et gennembrudsforlig, er på normallønsområdet og forhandles mellem 3F-transportgruppen og Dansk Industri. Forskellen mellem de to områder er særligt i forhold til lønfastsættelsen, hvor normalløn betyder, at lønsatserne er centralt aftalt og lagt fast i overenskomsten, i modsætning til mindsteløn, hvor der aftales en mindsteløn, der skal suppleres med lokale årlige lønforhandlinger på virksomhederne.

Selvom du nok ikke er direkte berørt af de igangværende overenskomstforhandlinger – eller rettere resultaterne heraf – kan det være værd at følge med, for resultater fra OK23 vil komme til at smitte af på resten af arbejdsmarkedet.

Er du ansat i en virksomhed, hvor der er en lokal AC-overenskomst, vil den økonomiske ramme fra de private forhandlinger smitte af, ligesom der kan være konkrete aftaler om for eksempel løn under barsel, der kan få betydning for dine fremtidige vilkår. Er du ikke ansat efter en overenskomst, men alene har en individuel ansættelseskontrakt, kan resultaterne måske også få betydning for din kommende individuelle lønforhandling.

Vi vil løbende orientere om de større linjer i forhandlingerne og resultaterne – og du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål i forhold til din konkrete ansættelsessituation.

Edit page