5. maj 2022

Karriererådgiverens blog

Nogle gange tager jobsøgning bare tid

Vær den bedste jobsøgende du kan, men hvis det ikke lykkes med det samme, så klø på alligevel. For det lykkes til sidst.

/files/assets/Ask-Lehrmann-1651737364.jpg
Ask Lehrmann

Af Ask Lehrmann, karriererådgiver i KS

Det er et almindeligt tema for karrieresamtaler. Et medlem er gået ledig i en periode, og til trods for en engageret indsats bærer den flittige jobsøgning bare ikke frugt. CV’et er blevet gennemlæst 15 gange, ansøgningerne er velresearchede og målrettede, netværket er aktiveret og alt er klar til både jobsamtalen og personlighedstest. Som karriererådgiver kigger man materialet og tilgangen igennem, og bliver mødt med spørgsmålet: ”Hvad skal jeg gøre anderledes?”

Og nogle gange er svaret bare ”Ikke noget. Det vigtigste er, at du fortsætter med det du gør.”

For virkeligheden er, at jobsøgning nogle gange bare er et spørgsmål om held, tilfældighed og at kunne rejse sig op efter en skuffelse. Man kan skrive den perfekte ansøgning, men blive konfronteret med det faktum, at der var 800 ansøgere til stillingen – måske de slet ikke nåede at læse den. Man kan synes det gik perfekt til jobsamtalen, men blive afvist på målstregen, fordi virksomheden ikke kunne sige nej til kandidaten med 20 års erfaring. Man kan føle sig som den perfekte kandidat til en stilling, men hvis modtageren er uenig og leder efter noget andet… Ja, så er der ikke meget at gøre.

Derfor er det en kompetence i sig selv, særligt efter måneder eller år udenfor arbejdsmarkedet, at kunne fortælle sig selv, at det nogle gange bare tager tid. At nogle mennesker bare er uheldige, og skal slå 20 gange med en terning for at få en 6er. Nogle gange sender man 50 ansøgninger af sted på en måned, og hører ikke tilbage fra én virksomhed. Nogle gange kommer man til fire jobsamtaler i streg, uden at få tilbudt et eneste job. Nogle gange falder en aftale til jorden lige på målstregen, og man er tilbage ved start.

Det vigtigste i de situationer er at fortsætte. Lave den gode research, skrive den gode ansøgning, vise motivation for opgaven, holde sig til rutinen. Selv når processen virker uretfærdig – for det gør den ofte. For hvis der er noget, jeg har oplevet i mit arbejde er det, at det nærmest altid lykkes til sidst. Der er svar på ansøgning nummer 51. Den femte jobsamtale gav pote. Eller en projektansættelse blev til et fuldtidsjob, fordi matchet var det rigtige.

Derfor bare denne opfordring: Gør selvfølgelig altid dit bedste. Læg alt den tid, energi, motivation og ambition i din jobsøgning, som du kan. Opsøg hjælp, få inspiration, lav din research, snak med A-kasse og fagforening. Vær den bedste jobsøgende du kan.

Men hvis det ikke lykkes med det samme, hvis motivationen daler, hvis nederlagene hober sig op, så klø på. For det er hårdt, men det skal nok lykkedes.

Edit page