28. november 2018

Længere levetid + nye samfundsforudsætninger = lavere pension

Måske har du allerede læst om det: De fleste af os kan se frem til lavere pensioner. Selvom det, vi indbetaler til pension, ikke ændrer sig. Og der er desværre noget om snakken.

Når du læser din pensionsoversigt, så kan du læse, hvor meget du kan regne med at få i pension ved uændrede pensionsindbetalinger. Denne fremskrivning bygger på nogle forudsætninger. Blandt andet om, hvor lang tid vi lever og hvor stort afkast, man forventer pensionsselskabets investeringer giver.
Førstnævnte – altså vores forventede levetid – udvikler sig heldigvis positivt. Den i pensionsmæssig sammenhæng kedelige konsekvens er, at så skal pensionspengene strække længere, og så bliver der færre penge pr. år.

Sidstnævnte – forventningerne til afkast – laves blandt andet af et uafhængigt ekspertudvalg, nedsat af brancheforeningerne for pensionskasser og forsikringsselskaber og pengeinstitutterne. Og dette ekspertudvalg er netop udkommet med en ny prognose, som forventer lavere afkast end det, vi har set de sidste mange år. Og når der forventes lavere afkast, så bliver der også færre penge at udbetale, når vi går på pension.

Begge faktorer peger altså samme vej – mod lavere pensioner. Og det kan du desværre regne med at kunne konstatere ved selvsyn, når du ser din pensionsoversigt pr. 1. januar 2019.
KS’ formand, Per Lindegaard Hjorth siger i forlængelse af de nye forventninger:

”Jeg tror ikke, at jeg er den eneste, som sidder og tænker, at det er da godt nok træls. For lidt siden kunne jeg – lidt populært sagt – regne med, at 1 indbetalt krone blev til 2 kroner, mens jeg nu skal regne med, at den kun bliver til 1 krone og 90 øre. Men i min optik ændrer det ikke på, at det er rigtig vigtigt at spare op til pension. Så KS’ anbefalinger i den henseende ændrer sig ikke. Det afgørende er, at den enkelte tager bestik af situationen og vælger, hvad der er det rette for en selv. Skal man indbetale ekstra? Skal man satse på at gå senere på pension? Skal man måske vælge en anden investeringsprofil? Eller skal man måske slet ikke gøre noget, fordi de nye forventninger stadig matcher den økonomi, man gerne vil have som pensionist? I de pensionsordninger, som KS har aftalt med PFA for både offentligt ansatte, privatansatte, freelancere og selvstændige samt ledige, er der mange knapper man kan skrue på. De nye forventninger er – indrømmet på en lidt ærgerlig baggrund – en oplagt anledning til at give sin pensionsordning et serviceeftersyn”.


Du kan altid kontakte PFA – eller et eventuelt andet pensionsselskab, du har – for at få individuel rådgivning. Og KS holder jævnligt i samarbejde med PFA, orienteringsmøder om pension. I kalenderen ligger på nuværende tidspunkt følgende:

16. januar 2019 webinar
19. marts 2019 arrangement i Aarhus
18. september 2019 arrangement i København

Edit page