KS inviterer Emma Gad til Folkemødet 2019
Folkemødet på Bornholm er i gang. KS deltager og diskuterer ”digital dannelse.”
Formanden for Kommunikation og Sprog, Per Lindegaard Hjorth, vil torsdag eftermiddag (kl.15.00, red.) diskutere, hvordan vi får Emma Gad på de sociale medier.
Paneldebatten vil foruden Per Lindegaard Hjorth bestå af Marianne Rathje, seniorforsker fra Dansk Sprognævn, Katrine Emme Thielke, der er forfatter og digital rådgiver og Camilla Mehlsen, forfatter, medie- og uddannelsesrådgiver.
De nye digitale medier har taget os med storm. Fra at vi ikke havde en smartphone, så har vi lige pludselig en smartphone på os hele tiden. Det er blevet normen at have en profil på Facebook.
”Medieudviklingen er gået ufattelig hurtigt på meget kort tid, men normerne har ikke nået at følge med. Og vi har ikke fået etableret nye normer for adfærd. Samtidig har vi fået medier, der fremmer eller forstærker en grænseoverskridende adfærd. Det er det, jeg kalder for digitale børnesygdomme,” sagde Camilla Mehlsen til Kommagasinet i januar. Hun har sammen med professor Vincent F. Hendricks skrevet bogen ”Hvordan bliver vi digitalt dannede?”, der netop handler om at komme den digitale tids børnesygdomme til livs.
Der er nogen i den anden ende
Ifølge Camilla Mehlsen er den grænseoverskridende adfærd i den digitale verden blevet det nye normale. For at gå op imod det, så mener hun, at vi skal have fat på den digitale dannelse:
”På internettet og de sociale medier er der kommet det her vilde vesten, hvor der hersker andre regler og normer. Man kommer til at sige nogle ting eller gøre nogle ting online, som man ikke ville gøre i den fysiske verden. Vi skal lære at bruge den ansigtsløse kommunikation.”
Ifølge Camilla Mehlsen ved vi fra forskningen, at vejen fra vrede til ytring er meget kortere i den digitale verden.
”Det samme gælder jo for trafikken, det tror jeg, at de fleste kender. For mange mennesker er det meget lettere at sidde i en bil og skælde ud og komme med barske skældsord. Det ville man næppe gøre, hvis man stod ved siden af dem. Når man sidder inde i sin bil, så er man skærmet af. Det samme gør sig gældende, når man sidder bag en skærm. Men bare i endnu højere grad,” fortalte Camilla Mehlsen.
Etik og den kritiske sans
Camilla Mehlsen og andre digitale rådgivere har i flere år henvist til Emma Gad, der skrev bogen Takt og Tone i 1918, hvor hun kom med råd om høflighed og etikette. I bogen bliver der blandt andet givet råd om, hvordan man skal opføre sig, hvis fastnettelefonen ringer og forstyrrer, hvad gør man så? Hvad er så den gode adfærd?
”I dag har vi brug for det samme bare i forhold til mobiltelefonen. Vi mangler den slags leveregler eller pejlemærker for god opførsel. Men det er klart, at digital dannelse er mere end blot en etikette for god opførsel,” sagde Camilla Mehlsen til Kommagasinet.
Hun mener, at vi er gået fra at se en masse potentialer i de sociale medier, til at vi nu begynder at se, hvad prisen er, og hvori udfordringerne ved det digitale samfund består:
”Vi er gået fra at være digitale naive til at være digitalt kritiske. Jeg mener helt klart, at vi har været naive og blåøjede. Og vi har været uvidende forsøgskaniner, men nu begynder vi at forstå det. Nu er vi begyndt at kræve handlinger, men det kræver viden først.”