Konflikten er rykket nærmere
Forhandlingerne mellem overenskomstparterne om OK18 er brudt sammen, og nu varsler de faglige organisationer konflikt. Som KS-medlem tænker du måske, at det er svært at forstå, hvorfor man ikke kan blive enig. Her forklarer KS-formand Per Lindegaard Hjorth, hvordan han ser på situationen.
I dag, torsdag den 1. marts, var der indkaldt til de første forhandlinger i Forligsinstitutionen, hvor forligsmand Mette Christensen vil forsøge at mægle mellem parterne efter at overenskomstforhandlingerne i både staten, kommunerne og regionerne er brudt sammen i løbet af de seneste dage.
KS og de øvrige faglige organisationer har forhandlet for at nå et resultat, men der har ikke været muligt. Det er KS-formanden ærgerlig over.
”Vi har ikke gået efter en konflikt. Og vi varsler den heller ikke for at få den, så nu håber vi på, at der kommer et resultat ud af forhandlingerne i Forligsinstitutionen. Et resultat, som tilfredsstiller begge parter, og som medlemmerne kan stemme ja til,” siger KS-formand Per Lindegaard Hjorth.
Overenskomsterne udløber den 31. marts, og næste skridt i processen er derfor nu, at de faglige organisationer varsler konflikt. Konflikten bliver varslet i staten i morgen, fredag den 2. marts, og i kommunerne og regionerne på mandag, den 5. marts, i begge tilfælde til ikrafttræden 4. april. Konflikten rammer ikke alle. De faglige organisationer har udtaget de arbejdspladser, som skal strejke, i tilfælde af at der ikke findes en løsning i Forligsinstitutionen. De KS-medlemmer, der er udtaget til strejke, får direkte besked via mail fredag og mandag.
Pres på arbejdsgiverne
Konflikten varsles nu for at lægge pres på arbejdsgiverne for at få dem til at komme os i møde på vigtige emner som især lønstigninger, der ikke står tilbage for det, der gives i den private sektor, og den betalte frokostpause, som arbejdsgiverne vil kunne ”stjæle” uden forhandling og kompensation.
”De offentligt ansatte arbejder hver dag for at skabe den velfærd, som vi alle nyder godt af, og det kan ikke være rigtigt, at deres lønstigninger skal være lavere end dem, man forventer i det private erhvervsliv. Man kan ikke tiltrække højt kvalificeret arbejdskraft ved at udhule lønnen”, siger Per Lindegaard Hjorth.
Han er ærgerlig over, at forhandlingerne bryder sammen i en situation, hvor vi rent faktisk er gået ind på at drøfte Sophie Løhdes hovedkrav, som var, at man ønskede mere lokal løndannelse og individuelle forhandlinger.
”Jeg finder det mærkeligt, at arbejdsgiver ikke kan imødekomme vores krav i forhold til den betalte frokostpause. Det er et krav, der koster 0 kroner, for det, vi ønsker, er jo kun at sikre, at det kan fortsætte, som det er i dag. Derimod svarer det til en lønnedgang på 7,4 %, hvis spisepausen fjernes fra dag til dag,” siger formanden.
Tænker på de privatansatte
KS har mange privatansatte medlemmer, og formanden er helt klar over, at de også kunne ønske sig at undgå en dyr storkonflikt.
”Men det er vigtigt at kæmpe for vilkårene på det offentlige arbejdsmarked. Op gennem historien kan vi se, at mange af de vilkår, der har været fastsat i de offentlige overenskomster, for eksempel barselsvilkår og den sjette ferieuge, smitter af på resten af arbejdsmarkedet. Så de privatansatte nyder godt af resultaterne på det offentlige arbejdsmarked,” siger Per Lindegaard Hjorth og understreger, at service og ydelser for alle de privatansatte kører videre fuldstændig, som de plejer.
Hvordan har formanden det med at sende medlemmer ud i en konflikt?
”Det er bestemt ikke rart, for det får stor betydning for samfundet. Det kan jo både ramme planlagte operationer, børn, unge og ældre. Men på den anden side kan det altså ikke nytte noget, at medarbejdernes lønvilkår skal dikteres ensidigt,” siger han.
Selvom der bliver varslet konflikt, er det ikke det samme, som at der rent faktisk kommer en konflikt. Forligsmanden kan nemlig udsætte en varslet konflikt i op til to gange 14 dage.
I den kommende tid får de offentligt ansatte KS-medlemmer informationer om, hvad der kommer til at ske. Indtil videre skal de gå på arbejde, som de plejer.
”Det er vigtigt, at vi informerer så meget som muligt, i særdeleshed til de medlemmer, der udtages til strejke, og efterfølgende også til dem, der måtte blive udtaget til lockout. Vi informerer løbende KS-medlemmerne om forløbet i forhandlingerne, både via mails, når der er nyt, og på KS’ OK18-side, og her vil vi også opfordre dig til at holde dig opdateret,” slutter formanden.
Alle medlemmer er velkomne til at skrive til ok18@kommunikationogsprog.dk, hvis I har spørgsmål.