6. november 2019

Kom godt igennem din ledighedsperiode

/files/assets/news/running-credits.jpg

Det er de færreste, som ikke på et tidspunkt i løbet af deres arbejdsliv oplever at være udenfor arbejdsmarkedet. Enten er det efter afsluttet uddannelse, i forbindelse med et sygdomsforløb eller efter en tidsbegrænset ansættelse eller fyring. I Kommunikation og Sprog kan vi se, at tiden som ledig kan resultere i stress og manglende motivation. KS karriereafdeling giver dig her 7 tips til, hvordan du kan komme bedre igennem en periode som ledig.

1. Det er en del af arbejdslivet
Når man står midt i et ledighedsforløb, så synes mange, at det føles uendelig langt og man er den eneste i verden som ikke har et job. De fleste akademikere er erhvervsaktive i henved 40 år, så i løbet af et samlet arbejdsliv fylder din ledighedsperiode ikke meget. Vi hører ofte medlemmer sige ”hvis jeg bare vidste at det var overstået om XX antal måneder, så var det meget lettere”. Uforudsigelighed og mangel på indflydelse er kendte stressfaktorer; der er ikke noget at sige til, at du synes det er lidt hårdt at stå i en ledighedsperiode, hvor du ikke kender udløbsdatoen.

2. Anerkend din frustration og prioriter egenomsorg
Mange oplever, at de undervejs i deres ledighedsperiode kan blive stressede eller frustrerede. Det er en helt almindelig reaktion på afslag, følelsen af at miste sin faglige identitet eller bekymring over økonomien. Betragt det som et vilkår, for du står i en situation der tærer på dig, men gør dit til at skabe balance. Læg nogle rare pauser ind dagligt. Gør det, der giver mening for dig: En løbetur midt på dagen, en time med en krimi eller kaffe og podcasts. Hvis frustrationen bygger sig op over længere tid, kan du risikere at den kommer til at overskygge din hverdag og påvirke dine relationer og dine chancer for at komme videre. Hvis du i en længere periode er dagligt påvirket, bør du kontakte din læge og/eller din fagforening.

3. Brug din tid rationelt
En periode som ledig vil ofte være den første gang i lang tid, hvor du er ansvarlig for at planlægge din egen hverdag. Mange beskriver en vekselvirkning, hvor de svinger mellem at være motiverede og giver den fuld gas, hvorefter de kører trætte, henfalder til uproduktive rutiner og har en følelse af at ’spilde tiden’. Vær opmærksom på, at de perioder, hvor du sætter alle sejl til, godt kan føre en afmatningsperiode med sig. Overvej om det kan betale sig. Det er alligevel de færreste, der kan skrive en inspireret og klog ansøgning som den sidste opgave i løbet af en meget lang arbejdsdag.

4. Vær din egen arbejdsgiver
Sørg for at være en rigtig god arbejdsgiver for dig selv. Dit næste job vil med stor sandsynlighed rumme elementer af selvledelse. Brug din ledighedsperiode på at opbygge gode arbejdsvaner. Vi foreslår: En 30-37 timers arbejdsuge, definerede pauser, klare og varierede opgaver, realistiske og hyppige delmål. Lav planer for din uge og den kommende måned, og sæt realistiske delmål undervejs. Hold fyraften og weekend. Tillad dig selv at bruge tid på hobbyer og frivilligt arbejde.

5. Kom ud ad døren
Når du stopper på studiet eller i dit job, mangler du din sædvanlige professionelle sociale kontekst og adgang til de kontaktflader, du har investeret tid og energi i. Den bekvemme og behagelige løsning kan være at trække sig. Isolation påvirker din motivation, dit humør og i sidste ende dine chancer for at komme videre. Prioriter at møde nye mennesker, og sørg for at social kontakt også er en fast del af din hverdag. Hvis muligt, så sæt dig sammen med andre jobsøgende, som kan inspirere og give dig faglige og sociale indspark. Fortæl dem om dine delmål. Bordet fanger, når du siger dem højt.

6. Din omgangskreds er din vigtigste ressource
Dine venner, tidligere kolleger, familie og bekendte er ikke bare et input til en gladere og aktiv hverdag, men også relevante for din jobsøgning. Ved at bede dit netværk om at byde ind med mulige ’kaffedates’, er du med til at åbne døre, blive klogere på nye brancher og få en bedre indsigt i dine muligheder på arbejdsmarkedet. Det handler om research, dit netværk kan ikke skaffe dig et job, det er adgang til inspiration og relevant viden.

7. Eksperimenter med dine materialer og din metode
Måske falder du ind i en rutine, hvor du søger de samme typer job via de samme kanaler og hvor dine ansøgninger og dit cv føles som en copy-paste rutine. Hvis du gør ”som du plejer”, kan der være relevante stillinger du ikke opdager, fordi de ikke er på ”dine” platforme eller har andre stillingsbetegnelser end dem du bruger i dine søgninger. Prioriter at komme på kurser, gå til inspirationsmøder og modtag sparring hos din fagforening. Systematiser din indsats for eksempel ved at fokusere på udvalgte brancher, det være via fagblade og brancheforeninger. Brug den viden du allerede har fået gennem din jobsøgning indtil nu til at kvalificere din fremtidige søgning.

Edit page