22. september 2022

Faglighed og personlighed: Prioriterer du det rigtige i dit arbejdsliv?

Et langt og udviklende arbejdsliv indeholder mange aspekter, der er vigtige for at kunne gå glad på arbejde.

/files/assets/Ask-Lehrmann-1646299157.jpg

 

Af Ask Lehrmann, karriererådgiver i KS

Mange karrieresamtaler med KS-medlemmerne handler om de mange forskellige valg, man skal tage, når man skal søge det næste job: Hvordan man finder sin rette hylde, hvordan man får sine kompetencer i spil, eller hvordan man får de rigtige arbejdsopgaver,

Jeg oplever dog også fortsat, at der er andre prioriteter, som godt kunne fylde mere. Måske særligt for nyuddannede, som ikke har helt så meget arbejdsmarkedserfaring at trække på. Ikke fordi dine arbejdsopgaver og faglige udvikling ikke er vigtigt – det er det, og kan på mange måder være med til at forme din fremtidige karriere. Men fordi et langt og udviklende arbejdsliv faktisk indeholder mange andre aspekter, der er mindst lige så vigtige for at kunne gå glad på arbejde.

Et udpluk kunne være:

Vil du have mere hjemmearbejde? Corona har ændret arbejdsmarkedet på mange måder, og en generel forventning om bedre muligheder for hjemmearbejde er blevet vigtigt for mange. Vil du gerne have fleksibiliteten? Måske endda arbejde hjemme størstedelen af tiden?

Hvor meget selvbestemmelse vil du have?  Ballisagers kandidatundersøgelse for 2022 afslørede, at en højere grad af selvbestemmelse var direkte koblet til højere trivsel på arbejdspladsen.

Er det vigtigt for dig at lave noget meningsskabende? For nogen er det ikke så vigtigt, så længe opgaverne er spændende. Men for andre kan det være rigtig vigtigt at kæmpe for en god sag, at skabe værdi for bestemte mennesker, være i en bestemt branche, eller andet.

Hvilken type ledelse trives du med? Har du det bedst med en leder, der er meget nærværende, evaluerende og altid har en åben dør, eller har du det bedst med en leder, der ikke blander sig for meget og lader dig fokusere og have fuldt ansvar for dit område?

Er det vigtigt for dig at være omringet af mennesker i hverdagen? Har du det okay med at sidde alene foran din computer, eller er det vigtigt at have et team i ryggen? Er det vigtigt for dig, at du for hver time foran en computer også bruger tid ’ude i felten’?

Hvor meget ansvar vil du have? Vil du helst være en del af et stort hold, hvor du løser opgaver sammen med andre, eller er du tryg med at sidde alene med et ansvarsområde, som du er ansvarlig for?

Så min anbefaling er: Når du læser jobopslag for at finde det næste skridt i din karriere, så husk at tænke holistisk og længere end bare listen over arbejdsopgaver. Brug eventuelt ovenstående liste som inspiration, og reflekter over det til en eventuel jobsamtale. Men hold fokus på de ting, der er vigtige for dig, uanset om det er et fagligt eller personligt hensyn, og tillad dig selv at være kritisk og stå ved dine vigtigste krav. For drømmejobbet er meget mere end de rigtige arbejdsopgaver.

 

Edit page