16. september 2020

Karriereråd: Dit første job er ikke dit sidste

/files/assets/news/ben-white-credits.jpg

Mange nyuddannede lægger en enorm værdi i, at det første job skal være det helt rigtige, for ellers er det sket med karrieren. Men faktisk er det ikke sådan det forholder sig. Tænk på, hvor mange år du rent faktisk har til at prøve jobmarkedet af.

KS-medlemmet Martin Bylund Larsen, der til dagligt sidder som digital kommunikationsrådgiver på Aalborg Universitet, har brugt Linkedin til at samle karriereråd i sit netværk, 40 styk er det blevet til. Du kan finde dem alle her.


KS Karriere har fået lov til at bruge karriererådene til en nyhedsartikelrække, og i dag kan du læse mere om:

Du skal arbejde, indtil du er ca. 70 år. Du behøver ikke at nå det hele, før du fylder 35
Dit første job ikke er dit sidste

Du har læst en anseelig årrække på universitet, du er blevet færdig med din uddannelse, og her står du så og skal finde dit første job. Pludselig slår det dig, hvor vigtigt det er, at du finder lige netop det rigtige job, så du kan komme i den rette retning. Måske ved du ikke engang, hvad den retning er, hvilket bare komplicerer tingene yderligere.
Sådan tænker mange, når de kommer fra ’den trygge’ uddannelsesverden og pludselig befinder sig midt i et uigennemskueligt erhvervsliv.

Som det øverste karriereråd indikerer, har du en hel del tid på arbejdsmarkedet, og derfor giver det ikke mening at stresse over det første job. Det vigtigste er næsten af få et job, og selvfølgelig gerne et, der har noget at gøre med din faglighed inden for kommunikation, marketing, sprog og kultur. Og det er heldigvis mange jobs, der har. Du skal finde dine fødder på arbejdsmarkedet, og derfor er det ikke sikkert, det giver mening at starte i en højprofileret stilling. Det vigtigste er, at du vænner dig til at være på arbejdsmarkedet, får oparbejdet noget erfaring og måske nogle nye kompetencer, samtidig med at du overvejer, om det også er de kompetencer du vil bruge.

Det er de færreste mennesker, der har en karriereplan, som de følger og løbende kan hakke af. Karriereønsker er nemlig ikke statiske. De ændrer sig hele tiden, alt efter hvad du erfarer. Derfor er det heller ikke sikkert, at det du tror, du gerne vil beskæftige dig med efter endt uddannelse, er det samme som det, du gerne vil beskæftige dig med et år efter.
Engang blev man i det første job i lang tid, men det er ikke så tit tilfældet mere. Og det er jo netop fordi, man har lov til at prøve ting af, og fordi man løbende udvikler sig og skrifter interesse eller fokus på, hvad der er vigtigt.

Mange tønker også, at de skal være kommet til et bestemt sted eller højdepunkt allerede, når de er i 30’erne. Man sammenligner sig med andre, og går ned på, at deres stillingbetegnelser lyder federe. Men husk, at også bag fede stillingsbetegnelser ligger der usikkerhed og knap så fede arbejdsopgaver. En karriere kan gå mange andre veje end op. Den kan gå til siden, og den kan udvide sig.
Læs mere om forskellige karriereperspektiver her.

Edit page