24. juni 2020

Institutionernes skærpede coronakrav presser børnefamilierne, når børnene bliver syge

/files/assets/news/kelly-sikema-credits.jpg

Med to små drenge på to og fire år er kommunernes skærpede coronakrav om at holde børnene hjemme i forbindelse med sygdom, noget af en udfordring for KS-medlem Sarah Grøn. Her fortæller Sarah om problemerne og hun bakkes op af KS, der opfordrer regeringen til at tage et skridt til for at skabe den nødvendige økonomiske tryghed for børnefamilierne, så forældrene kan overholde kommunernes retningslinjer, uden at skulle bekymre sig om økonomien holder.


”Drengene går i vuggestue og børnehave, og på det seneste har vi haft dem begge hjemme på skift, hvor de ingen af gangene reelt har været syge. Den store hostede lidt og skulle coronatestes for at komme i institution. Det betød, at vi måtte holde ham hjemme i tre dage. Den mindste havde grønt snot og blev sendt hjem en torsdag. Det fortog sig hurtigt og var helt ok fredag, men på grund af reglerne om, at børnene skal have 48 timer, hvor de er raske, før de kan komme i institution, måtte vi holde ham hjemme fredag. Det blev så kun to dage i alt, fordi der kom en weekend, men ellers havde det også været tre dage,” fortæller Sarah Grøn, der arbejder som digital kommunikationskonsulent i Mellemfolkeligt Samvirke.

 Hun har to børns sygedage på jobbet og har brugt det begge gange. Men da den store skulle være hjemme den tredje dag måtte hun arbejde på et andet tidspunkt.

”Jeg bakker helt op om retningslinjerne, men barnets to første sygedage rækker ikke under de omstændigheder. Og allerede nu, kan jeg ikke se mig ud af efteråret og vinteren. Vi kan risikere at drengene dårligt nok kommer i institution, før de skal hjemsendes igen. Jeg er glad for at have en fleksibel arbejdsplads, men det har alle jo ikke, så jeg synes man i denne ekstraordinære situation skal finde en løsning, hvor man giver forældre mulighed for at være hjemme flere dage med syge børn. Det behøver ikke være på fuld løn, men man kunne for eksempel kigge til Sverige, hvor man har ret til et større antal dage årligt”, slutter Sarah Grøn.

Sarah er ikke alene
Sarah er ikke alene om at ønske sig en bedre ordning på dette område mens vi har de skærpede krav. Et forslag om, at forældre skal kunne holde fri med løn eller sygedagpenge, hvis de skal passe syge børn som følge af kommunernes skærpede krav til børnenes helbredstilstand, har været behandlet i Folketinget uden held.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard fandt det under folketingets behandling af forslaget ikke nødvendigt at afsætte flere midler til sygedagpenge udover de 1,7 milliarder kroner, som allerede er afsat til medarbejdere, der må blive hjemme fra arbejde, fordi de eller deres nærmeste pårørende efter en lægelig vurdering formodes at være smittet med Covid-19.

KS’ formand, Per Lindegaard Hjorth er enig i, at regeringens hjælpepakke betyder en vis økonomisk sikring af covidberørte børnefamilier, men i virkelighedens verden bliver børnene sendt hjem med det mindste tegn på forkølelse eller andre symptomer, som lægen ikke nødvendigvis formodes at pege i retning af coronasmitte.

”Vi opfordrer derfor regeringen til at tage et skridt til for at skabe den nødvendige økonomiske tryghed for børnefamilierne, så forældrene kan overholde kommunernes retningslinjer uden at skulle bekymre sig om økonomien holder. Vi har derfor rejst sagen, både gennem Akademikerne og overfor beskæftigelsesministeren, siger KS-formand Pr Lindegaard Hjorth. ”

Edit page