28. november 2018

Husk, at du stadig er på arbejde under julefrokosten

/files/assets/news/alasdair-elmes.jpg

Traditionen tro holder de fleste virksomheder og organisationer en årlig julefrokost – og traditionen tro vil KS gerne give dig et par gode råd med på vejen – inden det går løs. Husk nemlig på, at uanset hvor uformel og løssluppen julefrokosten er, så er du stadig på arbejde og jeres forskellige roller ændrer sig ikke fordi der er julefrokost. Chefen er chefen og medarbejderne er medarbejderne. Foto: Alasdair Elmes

I forhold til den mængde artikler med gode råd, der hvert år ved denne tid dukker op i medierne om, hvordan man skal forberede sig til årets julefrokost, kunne det tyde på, at julefrokoster stadig er årets ”vilde” fest – i hvert fald nogle steder. Hvordan plejer man tømmermænd, hvordan forholder man sig til eventuelle sidespring – eget eller partners? Kollegaens? – og hvad med de pinlige optrin man (ufrivilligt) bliver vidne til?

Lige så forskellige virksomhederne er, lige så forskellige er julefrokosternes set up naturligvis. Der er de helt store udstyrsstykker med middage på dyre restauranter, dress code og så videre. Andre holder traditionsrige julefrokoster i kantinen.  Hvert firma har sin tradition.

Det er vigtigt at huske på, at uanset hvor uformel og løssluppen julefrokosten er, så er du stadig på arbejde og jeres forskellige roller ændrer sig ikke fordi der er julefrokost. Chefen er chefen og medarbejderne er medarbejderne.

Nogle bliver fanget ind af stemningen, men KS’ helt klare råd er: Bliv i din rolle – og samme råd skal gå til lederne, der deltager i festen.
Mange har oplevet, hvordan der kan opstå en forestilling om at ”fortrolighed” er i orden: Pas på: Kom ikke med gode råd til lederne, eller prøv ikke at drøfte virksomhedens lønpolitik på dansegulvet.

Chefer kan også overskride grænser. Hvis du udsættes for en chef, der falder ud af rollen, så forsøg at ignorere vedkommende. Og husk, at det er lederne der har ansvaret for at ingens grænser bliver overskredet.

Hvad nu hvis jeg falder på dansegulvet og brækker foden?
Et tilbagevendende spørgsmål er om det er en arbejdsskade, hvis man falder på dansegulvet under julefrokosten.
Det helt korte svar er ja. Men der er selvfølgelig nogle undtagelser. Hovedreglen er dog, at man er omfattet af loven fra start til den officielle slutning. Hvis festen fortsætter ude i byen eller hjemme hos en kollega, er det på eget ansvar.
Kontakt KS hvis du ønsker reglerne nærmere udspecificeret.

Edit page