10. maj 2021

Gør noget ved dagpengene. Nu!

/files/assets/news/hjaelp-credits.jpg

Mange års forringelser af dagpengene er på dagsordenen i KS’ A-kasse, AJKS, der på sit delegeretmøde har vedtaget en udtalelse, som stiller skarpt på både udfordringer og løsninger i dagpengesystemet. Nu håber KS-formand Per Lindegaard Hjorth, at beskæftigelsesministeren rent faktisk mener det, når han siger, at han er villig til at se på dagpengene. 

12 måneders dagpenge i år 2000-tal svarer i dag kun til 10 måneders dagpenge, hvis vi kigger på løn- og prisudviklingen.

Det simple spørgsmål på baggrund af denne konstatering er, om det øger eller forringer tilslutningen til dagpengesystemet. Og dermed flexicuritysystemet og i sidste ende Den danske Model. Svaret burde være åbenlyst for enhver. Det forringer tilslutningen. Og det synes vi i KS er et kæmpe problem. For den enkelte og på samfundsplan.

Derfor har KS sammen med de andre akademikerorganisationer udarbejdet et forslag, som skal sætte en stopper for den gradvise udhuling af dagpengene og sætte kursen mod fremtiden. Det forslag kan du læse mere om her: Dagpenge - Akademikerne.

På delegeretmødet den 8. maj 2021 i KS’ A-kasse, AJKS blev der også vedtaget en udtalelse, som stiller skarpt på både udfordringer og løsninger. Læs udtalelsen her: Udtalelse fra delegeretmøde: Få nu hævet den dagpengesats (ajks.dk)

Med andre ord sidder vi klar med løsningerne. Men i sidste ende er det jo politikerne på Christiansborg som skal være med til at løfte opgaven. Her må vi erkende, at det i al for lang tid har været at tale for døve øren, når vi har forsøgt en dialog med politikerne.

Men måske er der håb forude. Udfordringerne med de stadigt forringede dagpenge fandt nemlig heldigvis vej til nogle af 1. maj-talerne. Både SF og Enhedslisten benyttede dagen til at tale for at sætte en ny kurs for dagpengene. En kurs som peger samme vej, som KS peger. Regeringens umiddelbare melding på forslaget kan vist mest præcist kaldes lunken. Men det var heller ikke en afvisning.

KS’ formand, Per Lindegaard Hjorth vælger at tage ja-hatten på:

”Hvis man kommer fra ingenting til lidt, kan man vælge at se det som meget. Jeg synes, at der alt for længe har været en larmende tavshed på Christiansborg, når det kommer til dagpengene. Man har i årevis vendt det blinde øje til de løbende forringelser af dagpengene. Og dermed ladet incitamentet for store grupper på arbejdsmarkedet smuldre. Nu kan jeg konstatere, at der begynder at lyde røster på Christiansborg, som ser de samme problemer, som vi gør. Jeg håber, at beskæftigelsesministeren rent faktisk mener det, når han siger, at han er villig til at se på dagpengene. Ministeren kan finde inspiration hos KS, AJKS og Akademikerne, og vi indgår alle meget gerne i dialogen.”

Edit page