15. juni 2022

Gør dig klar til ferie med disse enkle råd

/files/assets/sommerfere-1655296925.jpg
Foto Unsplash

Sommerferien er lige om hjørnet og er for mange mennesker højdepunktet på året. Men der er meget, vi gerne vil nå i ferien. Måske for meget. KS karriere kommer her med nogle simple råd til, hvordan du kan gøre hjerne og krop klar til ferie.

Sommerferien er lige om hjørnet. Og nej, hvor er der meget vi skal nå. Vi skal nyde vejret med udendørsaktiviteter, og vi skal også nå en masse praktiske projekter derhjemme. Måske skal vi også have ekstra mange sociale og kulturelle aftaler. Og så skal vi nå at slappe af og hvile hjernen.

Inden ferien

Er du i job, er det vigtigt at få lukket ordentligt ned inden ferien. Et godt råd vil være at sætte to dage af blot til nedlukning. Her skal du ikke have møder eller starte nye ting op. Her skal du afslutte og rydde op. Og lad være med at skrive post-its til dig selv med ting, du skal huske. Efter ferien vil du alligevel ikke kunne huske det. Løse ender vil rumstere bagerst i hovedet, så lav liste over dem både arbejdsmæssigt og privat, og tag stilling til, hvad der skal ordnes inden ferien, og hvad der skal parkeres til efter ferien. Hvis du skal ud at rejse eller sommerhus i Danmark, så begynd din ferie et par dage før, du skal afsted, så du har tid til at pakke og geare ned. Det er ikke nogen god start på ferien, hvis du er stresset og brugt.

En god ferie kræver forventningsafstemning

Sørg for at afstemme forventninger, hvis I er flere, der skal holde ferie sammen. Hvad har hvert enkelt familiemedlem brug for, og hvordan kan der blive plads til alles behov?

Der er en stigning i stresssygemeldinger efter sommerferien, og der skal vi huske, at en ferie ofte afspejler vores trivsel i hverdagen. Problemerne bliver bare mere tydelige, fordi vi har tid til at tænke. Derfor skal du ikke forestille dig, at din ferie kan kompensere for dit stressniveau eller konfliktfyldte miljø på arbejdet. Det betyder ikke nødvendigvis, at du skal sige dit job op, men brug ferien som en øjenåbner og motivation til at arbejde målrettet på at løse problemerne og prioritere anderledes i hverdagen.

Jobsøgende skal også holde ferie

Er du jobsøgende, skal du altså huske at holde ferie. Du skal kunne lægge det fra dig, også selvom det kan være svært, når man bare gerne vil have et job. Men du har brug for restitution. Det er derfor, man skal holde tre ugers sommerferie. Hvis du stadig gerne vil søge job, så sæt konkrete uger og dage af til det. Der er ofte lidt mere tid i virksomhederne til at svare på spørgsmål. Det er en myte, at der ikke er job at søge i sommerperioden, tværtimod viser det sig, at rigtig mange lægger nye job op. Du har derfor mulighed for at få et par uforpligtende møder ind i kalenderen. Læg dem gerne i samme uge, så du også har mulighed for uger med restitution.

Kom godt og roligt tilbage fra ferie

Et andet godt råd kan være at lægge ferien forskudt. Så den ikke starter en mandag og slutter en fredag, men måske starter en onsdag og slutter en tirsdag. Så er den første uge, når du kommer tilbage, kort og nemmere at forholde sig til. For det er vigtigt med en blød opstart. Vores krop når kun lige at komme ned i gear før den skal op igen, så en blød opstart vil være godt for krop og hjerne. Husk at afsætte tid i kalenderen til opstart, så du kan nå at danne dig et overblik og prioritere dine opgaver i ro og mag.

God ferie.

Edit page