15. juni 2022

Gamle regler dur ikke på et nyt arbejdsmarked

Der er brug for et bedre sikkerhedsnet for freelancere, vikarer og soloselvstændige, som i dag risikerer at blive ramt af gammeldags regler, der lader dem falde igennem sikkerhedsnettet på arbejdsmarkedet. De bliver en del af et system, der ikke kan håndtere atypiske ansættelsesformer og at ikke alle på arbejdsmarkedet i dag er klassiske lønmodtagere.

/files/assets/beskaeftigelsesministeriet-600.jpg
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard omgivet af sine gæster fra fagforeningerne. Cathrine Holm-NIelsen nr 3 fra venstre. Foto: Beskæftigelsesministeriet

 Hvordan sikrer vi arbejdsvilkår, der favner hele arbejdsmarkedet og at det danske arbejdsmarked følger trit med de udfordringer og muligheder, som atypisk beskæftigelse fører med sig?

Det var KS’ forperson Cathrine Holm-Nielsen til rundbordssamtale om i Beskæftigelsesministeriet forleden, sammen med kolleger fra andre faglige organisationer. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard havde inviteret til en snak om dem, der arbejder som freelancere, vikarer, soloselvstændige og så videre, hvor formålet var at drøfte og indhente inspiration til at håndtere nogle af de udfordringer, som de oplever på det danske arbejdsmarked.

”I KS ser vi blandt andet at vikar- og korttidsansættelser er i vækst, og vi hjælper flere og flere medlemmer som kommer i klemme. Det gælder både i forhold til den sociale sikring (for eksempel dagpenge og sygedagpenge) og de vilkår, hvor de oftest stilles ringere (for eksempel løn under sygdom og opsparing til pension). Også flere ”slår sig” på forskellige definitioner af lønmodtagerbegrebet, hvor forskellige regler på tværs af forskellige systemer gør, at man det ene sted kan betragtes som lønmodtager og det andet sted som selvstændig. Det giver usikkerhed, hvor der er brug for det modsatte,” siger Cathrine Holm-Nielsen.

”Vi skal arbejde for et system, der understøtter de nye former for beskæftigelse på den rigtige måde. De atypisk beskæftigede skal have ordentlige vilkår og samme sociale sikkerhedsnet som lønmodtagere.  Det vil for eksempel sige et dagpengesystem som er smidigt og attraktivt for både selvstændige og freelancere,” siger Cathrine Holm-Nielsen.

 

Drømmer du om at være selvstændig?

I efteråret kan du som KS-medlem deltage i tre webinarer, hvor vi hjælper dig med at omsætte din drøm til din første faktura eller dit første honorar, hvis du går og overvejer at blive selvstændig. På webinarene fokuserer vi på din faglighed, og hvordan du kan omsætte den til ydelser.

Måske har du en ambition om at blive coach, oversætte bøger eller skrive artikler? Og supplere din nuværende beskæftigelse med en ekstra indtægt.

Det er et kæmpeskridt at sige sit job op og starte som 100% selvstændig. Men det er mere håndterbart at starte op i det små ved siden af dit nuværende arbejde. Og hvem ved: Måske vokser din idé i løbet af nogle år til noget større, så det en dag bliver din primære beskæftigelse?

Webinarerne kommer i kalenderen efter sommerferien, hvor du kan gå ind og tilmelde dig.

 

Edit page