3. november 2022

Fra affaldsø til ølbowling. Her er årets nye danske ord

/files/assets/ddo_nov_2022.png
Foto DDO

I morgen bliver Den Danske Ordbog opdateret med 252 ord, 12 nye betydninger og fem nye faste udtryk. Der er flere anglicismer blandt de nye ord, og det kan godt komme til at skabe debat.

Anglofobi, jobtab, pixiudgave, sukkerchok og transfob er blandt de nye ord, der har fundet vej til den nye udgave af Den Danske Ordbog. Og blandt de nye udtryk finder vi ’gøre naller, hønen og/eller ægget og nederlaget er faderløst’.

Opdateringen går i luften i morgen og markeres i forbindelse med BogForum i Bella Center søndag den 6. november kl. 12.00, hvor radio- og tv-vært Adrian Hughes sammen med tre af ordbogens redaktører taler om opdateringen og dens hovedtema: anglicismer – ord som for eksempel dramaqueen, blend og cloud.

“Indlån af engelske ord og udtryk i dansk tog for alvor fart i tiden efter 2. verdenskrig, og siden har emnet været en varm kartoffel,” udtaler seniorredaktør Henrik Lorentzen i en pressemeddelelse.

“Nogle synes at den engelske afsmitning er overvældende, og de betragter den udstrakte brug af engelsk som unødvendig, krukket eller ligefrem ødelæggende for det danske sprog.

For andre er engelsk vævet ind i hverdagen og arbejdslivet, de opfatter flersprogligheden som en mulighed snarere end en trussel, og brugen af engelske ord og udtryk kan i visse kredse endda være en vigtig identitetsmarkør.”

Se hele listen over ord og udtryk i denne opdatering af Den Danske Ordbog her.

Den Danske Ordbog har en forpligtelse til at beskrive sprogets mest udbredte gloser, uanset om de har fællesnordisk rod eller er engelske indlån. Ordbogen redigeres af Det Danske Sprog-og Litteraturselskab og opdateres 2 gange om året med nye ord, betydninger og faste udtryk.

Edit page