10. april 2023

De vigtigste forberedelser til jobsamtalen

/files/assets/karakterer.jpg
Foto: Unsplash

Det er svært at forberede sig på en jobsamtale - så kort kan det opsummeres, men der er stadig nogle ting, der er værd at huske.


Læs en masse jobopslag

  • Man kan lære meget ved at læse mange forskellige typer opslag.  

Kend virksomheden og kravene

  • Læs jobopslaget et par gange, læs op på virksomheden og deres kunder, og læs eventuelt op på, hvad de gør på området lige nu.

    Din research kan give dig gode pointer og refleksioner, som kan hjælpe under samtalen. Med andre ord: Det vigtigste er at møde forberedt op.

Kend dine ‘ømme’ områder

  • Mange går til en samtale og tænker ‘Bare de ikke spørger ind til X’. Hvis der er noget, du på forhånd er usikker på, så forbered nogle specifikke svar. Det giver tryghed at have svar parat.

Forstå processen

  • Når du bliver inviteret til samtalen, så spørg ind til tidsramme, forløb, om du skal forberede noget særligt og lignende. Det kan give dig en ro, når du har overblik over det praktiske. 

Vær forberedt, men ikke overforberedt 

  • Man kan have lyst til at sidde til klokken 1 om natten dagen før og lave fem siders noter, men ofte er det bedste, du kan gøre dagen før en samtale at få en god nats søvn. Så er dit hoved mere klar til at takle situationen. 

Det bliver aldrig perfekt første gang! 

  • Din første ‘rigtige’ jobsamtale kommer sikkert til at være præget af nervøsitet, fodfejl og uforudsete hændelser. Og det er okay, for der kommer flere, og du lærer noget om dig selv og din faglighed hver gang.

Tag det roligt og skynd dig ikke

  • En jobsamtale er ’reelt bare’ en håndfuld mennesker, der prøver at blive lidt klogere på hinanden. Så smil til receptionisten, tag imod en kop kaffe, lav en joke og prøv at finde ro. 


Er du nysgerrig på flere gode råd om jobsamtaler?

Så finder du de bedste råd her.

Kurser: Få gode råd om løn og ansættelse

Edit page