27. marts 2019

Fem gange roser til godt sprog

/files/assets/news/20190326-191628.jpg

Sprogprisen.dk 2019 til SKAT.dk, Hovedstadens Letbane, Politiet, 3F og” Lej et lig.”

”Med en stor indsats og med digitaliseringens nye muligheder for hjælp til selvhjælp er det i imponerende grad lykkedes at vende det årlige selvangivelsesmareridt til en langt mere positiv oplevelse, hvor brugeren ’nudges’ igennem hele processen, som er vendt fra reaktiv straf til pro-aktiv support.”

Ordene kom fra sprogprisdommer Anne-Marie Skov, bestyrelsesformand i Tuborgfondet, da hun torsdag aften begrundede, hvorfor Skattestyrelsen sammen med Udviklings- og Forenklingsstyrelsen fik Sprogprisen.dk 2019 for en hjemmeside, der forklarer forskellen på forskudsopgørelse og selvangivelse.

Anne-Marie Skov roste hjemmesiden for at være ”modtagerorienteret med gode illustrationer”; en karakteristik, som ikke er en selvfølge, når offentlige myndigheder kommunikerer med borgerne.

I kategorien årets bedste brev eller mail var der sproglige roser til Hovedstadens Letbane og Metroselskabet for klar besked til potentielle huskøbere nær den kommende letbane mellem Lyngby og Ishøj.

2019-prisen for brug af sociale medier gik til Politiet, som med efterlysningskampagnen ”Vi ved, du er derude” på Twitter ifølge sprogprisdommer og teaterinstruktør Peter Langdal leverede ”herligt levende sprog, der taler direkte til mig, ledsaget af et stillfoto, der kommunikerer budskabet soleklart: ’Kom hjem til os på stationen, vi skal nok være kærlige ved dig. Vi har jo så meget at snakke om’.”

Sprogpriserne blev overrakt på Sprogdagen 2019 i København, der havde digitalt sprog som tema.

Og uden for kategori fik fagforbundet 3F en pris for sin reklamefilm om voksende ulighed, “OG DET ER DAAANMARK”. Sprogprisdommer Charlotte Sahl-Madsen, direktør, bestyrelsesmedlem og tidligere konservativ videnskabsminister sagde i begrundelsen, at ”fagbevægelsen har altid kunnet noget med kommunikation. Sproget blomster. Budskaberne står energifyldte og modstandsdygtige - altid klar til kamp. Sådan er det også i 2019.”

Biludlejningsfirmaet ”Lej et lig” fik en pris uden for kategori for sin ”legende og selvironiske tone”, som sprogprisdommer og kommunikationsrådgiver Sune Bang udtrykte det.


Bag prisen står Dansk Sprognævn, sproget.dk, Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, Kommunikation og Sprog, Modersmål-Selskabet, Djøf, kurtstrand.dk og Syntaksis. Læs merewww.sprogprisen.dk.

Edit page