7. november 2022

Fagforeningen skal være mere end billig forsikring

"Hvis en slikpose er afgørende for, om jeg melder mig ind, har fagbevægelsen ikke ret meget at byde på. Fagforeningerne skulle hellere opruste deres kommunikation om, at der reelt er en mulighed for at være en del af et fællesskab," skrev studerende Laura Friis Tørsleff blandt andet i et debatindlæg i Politiken i weekenden. KS forperson Cathrine Holm-Nielsen er begejstret.

/files/assets/udklip-cathrine.JPG
Cathrine Holm- Nielsen

Cathrine Holm-Nielsen har skrevet et svar til Laura - og til alle andre studerende - hvor hun håber, at "vi sammen kan definere, hvordan vi skal udvikle os for at forblive relevante og værdiskabende – både for den enkelte og for fællesskabet".

Her er Cathrines svar:

Kære Laura,

I går fik jeg et screendump af din kronik i Politiken. Og jeg er vild med den.

Vi er nærmest uhyggeligt enige. Jeg har et arbejdsdokument på min computer, der hedder Fagbevægelsen 2022_kronik og - I kid you not - overskriften er: Fagforeninger må stoppe med at sælge sig selv på billige forsikringer.

Jeg er virkelig begejstret over, at der er en studerende, der går ud og ”kalder den”.

Jeg har tidligere taget fat i nogle af de samme tanker i en video tidligere i år om, hvad fagforeningen skal kunne anno 2022 (smider linket til den i kommentarfeltet). Efterfulgt af det åbne spørgsmål; hvad synes I?

Måske især jer studerende, der – som du selv nævner – mere og mere mister historikken om fagforeninger som samfundsfundament, men som jo skal bære dem videre i fremtiden. Mit håb er, at vi sammen kan definere, hvordan vi skal udvikle os for at forblive relevante og værdiskabende – både for den enkelte og for fællesskabet.

Jeg kan godt forstå, hvorfor man ikke nødvendigvis har kunnet se det tydeligt indtil videre. Gimmicks har været vejen til at opnå opmærksomhed, men den ”fancy” indpakning har måske forstyrret, hvad det egentlig handler om.

Når man som studerende eller ny kandidat ser frem mod at skulle have 30 jobs i løbet af sit arbejdsliv, måske endda under mere prekariære forhold end tidligere, vil jeg mene, at der er så meget desto mere grund til at være medlem af en fagforening.

Fordi en del af pakken, allerede når man er studerende er (karriere-/studie)rådgivning, faglige sparring og arrangementer til at bygge oven på dine kompetencer, guidance når man er nyuddannet og skal ud på arbejdsmarkedet, hjælp til jobsøgning og ansættelsesmæssige forhold etc. Folk der kender dit arbejdsmarked og opgavetyper. Og dermed står du stærkere.

Dét skal vi som fagforeninger selvfølgelig kunne kommunikere klart. Og vi skal kunne tilpasse os til et arbejdsmarked under forandring og med nye behov, der opstår. Vi skal udvikle, gøre tilbud nutidige og forstå, hvad målgruppen rent faktisk har brug for.

Vi er selvsagt langt fra i mål. Så tak for at råbe op og forlange at vi skal kunne fortælle en større historie og etablere et nutidigt ”hvorfor”. Vi arbejder videre og opfordringen skal stadig lyde, at du - og dem der ellers læser med - ikke holder jer tilbage med yderligere input og refleksioner. Kaffen på kanden er varm, og jeg giver gerne en kop. Og mailboksen er altid åben.

Alt godt,

Cathrine

Edit page