6. maj 2020

Du kan lære af din usikkerhed

/files/assets/news/usikker-credits.jpg

Faglig usikkerhed er noget langt de fleste har stiftet bekendtskab med på et eller andet tidspunkt gennem deres studieliv og karriere. Her under coronakrisen har usikkerheden igen stukket sit hoved frem hos flere af vores medlemmer. Her får du 4 gode grunde til at acceptere og lære af din usikkerhed.

Tvivl og usikkerhed er en almindeligt forekommende tilstand, som alle mennesker oplever med jævne mellemrum, og særligt i arbejdslivet. Du sidder måske derhjemme og arbejder og bebrejder dig selv, at du ikke er lige så kreativ eller får lavet lige så meget som du plejer. Det kan også være, at du er ledig og du læser et stillingsopslag som lyder spændende, men som kræver en kompetence, du ikke er sikker på, du har. Og måske bliver det endnu værre nu, hvor du læser i medierne, at ledigheden stiger og stiger.
Men hvis det er normalt at føle faglig usikkerhed, hvorfor føles det så som om, man er den eneste, der sidder med disse tanker og mindreværd? Det er fordi, vi ikke er gode nok til at tale om det.

Usikkerheden kommer man hurtigt til at tolke negativt: Hvis man er usikker, er det nok fordi man ikke er kompetent nok til at varetage opgaven. Men det er sjældent sandheden. Faktisk kan usikkerhed være en brugbar ledetråd igennem et arbejdsliv, som kan hjælpe en, hvis man anerkender den - og arbejder med den.

1. Usikkerheden er ikke altid rationel
Nogle gange er usikkerheden ikke knyttet til noget konkret, men er mere en ubegrundet følelse af tvivl eller frygt: Er man overhovedet god til noget? Den ubegrundede tvivl skyldes typisk, at der er uendelige mængder af information og detaljer vi ikke har kendskab til, og vi derfor bliver usikre og nervøse for fremtiden. For at imødekomme det, så læg en strategi for, hvordan du vil handle, når du føler dig usikker, og så du kan blive mere bevidst om, hvor usikkerheden stammer fra. Drejer det sig om en bestemt opgave, som du mangler konkrete tekniske eller praktiske kompetencer for at løse? Er du i virkeligheden kompetent til at varetage opgaven, men nervøs eller usikker på grund af tidsforbruget eller samarbejdsfladerne? Så snart du analyserer din usikkerhed, kan du enten konkretisere den eller finde ud af, at den ikke var rationel til at starte med. Og så er den nemmere at arbejde med.

2. Usikkerhed er nødvendigt for læring og sparring
Hvis alle kunne det hele og vidste præcis, hvad de skulle lave, ville der ikke være brug for stærke faglige teams, udvikling og videreuddannelse. Usikkerhed er den bedste grobund for at blive opmærksom på emner og områder, som man gerne vil blive bedre til at arbejde med – og faktisk en helt nødvendig motivation for at forbedre sig. Usikkerhed er derfor også en oplagt mulighed for at identificere områder, hvor det kan være en idé at få hjælp og sparring. Når du føler dig usikker, så brug det som en mulighed for at søge faglig udvikling, enten gennem research og uddannelse eller gennem dialog med dine kollegaer, chef eller venner. På den måde kan usikkerhed blive til en katalysator for innovation.

3. Usikkerhed er ikke inkompetence
En af de største fejl man kan gøre, er at tolke sin usikkerhed som manglende evne til at løse en opgave. For ligesom usikkerhed er nødvendig for læring, er den også en del af enhver faglig proces. Det er de færreste, som aldrig er usikre, når de konfronteres med noget nyt. Faglig usikkerhed er derfor i højere grad et udtryk for dine værdier, og at du gerne vil være god til dit arbejde. Accepter din usikkerhed, og vær opmærksom på, at den ikke behøver at være et udtryk for, at du ikke kan løse en opgave. Det kan også bare skyldes almindelig nervøsitet overfor nye arbejdsopgaver, eller at du netop grundet din faglighed er bedre til at forstå nuancer og udfordringer indenfor dit felt end andre.

4. At turde tale om sin usikkerhed skaber klarhed
Du forventes sjældent at skulle løse en opgave perfekt, men hvis du siger ja til en opgave, forventes du at løse den. Om det så er til en jobsamtale, en MUS-samtale eller bare en diskussion med en kollega, vil en anerkendelse af, at man kan være usikker skabe en fælles forståelse og klarhed. Måske du kan løse opgaven, hvis du får noget hjælp eller vejledning. Måske det ville være bedst, hvis du delte ansvaret med en mere erfaren kollega, eller hvis den blev skaleret eller præsenteret anderledes. Men det er løsninger som man kun kan nå frem til, hvis man tør tale ærligt om sin usikkerhed. Der er faktisk heller ikke noget mere troværdigt og autentisk end mennesker, der åbent står ved deres svage sider. Som melder ud, hvor de er stærke, og hvor de ikke er. For så er der ligesom ikke noget at være i tvivl om. Og husk: Alle har svage sider!

Edit page