24. november 2021

Det skal du vide om firmajulefrokosten

Husk, at selv om julefrokoster traditionelt lægger op til noget uformelt samvær med god mad, vin, konkurrencer og dans, så er man altså stadig på arbejde. Vi minder om det, fordi vi af og til har oplevet medlemmer, der kontakter os efter årets julefrokost – enten fordi de selv har oplevet noget ”pinligt”, eller fordi de er blevet kontaktet af kolleger, der har set eller hørt noget, der måske ikke skulle have været set eller hørt.

Det er typisk, fordi kolleger (og ledere) kan glemme at den formelle optræden stadig bør gælde ved den uformelle julefrokost. Det er vigtigt at huske på, at uanset hvor uformel og løssluppen julefrokosten er, så er du stadig på arbejde og jeres forskellige roller ændrer sig ikke, fordi der er julefrokost. Chefen er chefen, og medarbejderne er medarbejderne.

Nogle bliver grebet af stemningen, men KS’ helt klare råd er: Bliv i din rolle – og samme råd skal gå til lederne, der deltager i festen.
Mange har oplevet, hvordan der kan opstå en forestilling om, at ”fortrolighed” er i orden. Pas på: Kom ikke med gode råd til lederne og prøv ikke at drøfte virksomhedens lønpolitik på dansegulvet. Og måske skal du heller ikke fortælle din kollega, hvorfor du ikke rigtig har lyst til at arbejde med vedkommende.

Chefer kan jo desværre overskride grænser. Hvis du udsættes for en chef, der falder ud af rollen, så forsøg at ignorere vedkommende. Og husk, at det er lederne der har ansvaret for, at ingens grænser bliver overskredet.

Du er velkommen til at kontakte KS hvis du har oplevet noget ubehageligt til julefrokosten.

Den mere håndgribelige side af julefrokosten: Hvad nu hvis jeg falder på dansegulvet og brækker foden?
Et tilbagevendende spørgsmål er, om det er en arbejdsskade, hvis man falder på dansegulvet under julefrokosten.

Det helt korte svar er ja. Men der er nogle undtagelser, og det man især ser på er, om ens uheld har direkte forbindelse til julefrokosten. Hovedreglen er dog, at man er omfattet af loven fra start til den officielle slutning. Hvis festen fortsætter ude i byen eller hjemme hos en kollega, er det på eget ansvar.
Kontakt KS, hvis du ønsker en nærmere forklaring på reglerne.

Vi ønsker rigtig god fornøjelse med julefrokosten.

Edit page