21. april 2022

Karriererådgiverens blog:

Det kan være rigtig svært at finde retning, hvis man bare vil væk fra noget

Tag en pause, inden du springer ud i dit næste eventyr, hvis du lige har sagt dit job op. En febrilsk og retningsløs jobsøgningsproces giver nemlig sjældent det rigtige job på den lange bane.

/files/assets/Bitten-hoj.jpg
Foto: Mark Justesen Petersen

Af Bitten Kjærgaard, karriererådgiver i Kommunikation og Sprog


Jeg taler ind i mellem med medlemmer, som af den ene eller anden årsag har sagt deres job op. Nu skal de finde et nyt job, og de aner ikke hvad det skal være. Alene den sætning får pulsen op. For så nemt er det jo ikke bare lige at gå fra det ene til det andet. Og jeg kan godt forstå, hvis man er i tvivl. Især hvis man har været i et job, som man har følt sig nødsaget til at sige op, inden man har fundet noget andet. Det indikerer, at der har været noget galt, som man ikke har kunne vente med at komme væk fra. Og det kan være rigtig svært at finde retning, hvis man bare vil væk fra noget. Og så står man der, måske mere eller mindre desillusioneret og forvirret.

Jeg oplever, at medlemmer der er i den situation, ofte bare gerne vil væk fra alt, hvad der minder om det, som de sad med før. Og det kan også nogle gange være løsningen. Men på den måde bliver jobsøgningen ofte lidt febrilsk og retningsløs, og det giver sjældent det rigtige job på den lange bane.

Derfor er min anbefaling: Tag en pause!

Inden du springer ud i dit næste eventyr, så tag en dyb indånding og tænk over dine prioriteter og dine fremtidsønsker.

Sæt tid af til at reflektere over dit tidligere arbejde, og hvad du skal videre fra. Spørg dig selv: Hvad fungerede rent faktisk på mit arbejde? Hvornår var jeg sidst i en følelse af flow? Hvornår havde jeg det sidst sjovt på arbejdet? Her er det vigtigt ikke at tænke i hele dage eller uger, men tænke i små momenter, hvor man havde det godt med opgaveløsningen. Så kan du dykke lidt mere ned i det moment. Hvad var til stede? Var det opgavens karakter? Var det rammerne, eller forventningerne, der var klare? Var det fordi opgaven blev løst sammen med en kollega? Det er vigtigt at gøre sig klart, for på den måde bliver man klogere på sig selv, og man kan langsomt begynde at skabe en retning igen.

Sæt tid af til at reflektere over hvad du gerne vil have mere af i dit næste job. Det kan både handle om arbejdsopgaver, det kan handle om arbejdskultur, fleksibilitet, lokation, kolleger eller leder. Hvad skal der til for, at du i dit næste job vil have en hverdag, som skaber mening for dig der hvor du er lige nu?

Sæt tid af til at reflektere over dine langsigtede ønsker. Er der særligt arbejdsopgaver, du gerne vil opkvalificere dig til? Er der en branche, du gerne vil arbejde dig hen imod? Ønsker du en større omlægning eller et sporskifte i din karriere?

Og ja, sæt også gerne bare tid af til at sidde i sofaen og tage en pause. Det har du sikkert fortjent.

For alle de refleksioner er også en del af jobsøgningsprocessen, lige så meget som at sende en masse ansøgninger ud. Og de hjælper dig både til at finde og lande et job, som er det naturlige næste skridt i din karriere.

Så næste gang du bliver ledig, så husk tænkepausen. Det er helt legalt at stoppe op og trække vejret. Arbejdslivet er langt, og det skal være en god oplevelse af gå på arbejde. Så husk at give plads til dig selv, og dine ønsker og prioriteter.

Og husk også at kontakte KS, hvis du overvejer at sige op. Kontakt os her

Edit page