27. august 2019

Den nye ferielov kommer snigende – er du klar?

/files/assets/news/victor-freitas-credits.jpg

Her kan du læse om den overgangsordning, der træder i kraft i forbindelse med, at vi får ny ferielov. Overgangsordningen begynder i næste uge, 1. september.

Det er efterhånden en gammel nyhed, at der den 1. september 2020 kommer ny ferielov, hvor vi begynder at optjene ferie, som allerede kan holdes måneden efter. Det ændrer grundlæggende på princippet om at ferie skal optjenes i et optjeningsår og først kan holdes i et efterfølgende ferieår. For at lette overgangen til det nye princip om ”samtidighedsferie”, kommer der en overgangsordning. Overgangsordningen starter den 1. september 2019, og det er jo lige om lidt, og den varer frem til den 31. august 2020.

Hvorfor skal vi have en overgangsperiode?

Fordi lønmodtagerne ellers ville have et helt års opsparet ferie i overskud. Man kan sammenligne det med at gå fra at være bagudlønnet til at være forudlønnet og dermed få to lønninger den første måned. Med overgangsordningen bliver der ryddet op i opsparet ferie, inden den nye ferielov starter. Det gælder for alle ansatte på arbejdsmarkedet. Men bare rolig, du mister ikke ferien for overgangsperioden. Den optjente ferie bliver indefrosset. Det vil sige, at din arbejdsgiver enten skal indbetale feriepengene til Lønmodtagernes fond for Tilgodehavende feriemidler eller selv administrere dem. Feriepengene bliver så udbetalt til dig, når du forlader arbejdsmarkedet. De tidligste udbetalinger kommer til at ske den 1. oktober 2021.

Hvad så med min sommerferie i 2020?

Sommeren 2020 kommer vi til at mærke til overgangsordningen. Den 1. maj 2020 starter nemlig et ”miniferieår”, hvor du frem til den 31. august 2020 kan holde den ferie, du har optjent fra den 1. januar 2019 til 31. august 2019. For de otte måneder i år har du optjent 16,64 dages ferie til miniferieåret. Herefter starter den nye ferielov den 1. september 2020, hvor du optjener ferie efter samtidighedsprincippet.

Hvis du har optjent færre end 8,4 feriedage i 2019 til miniferieåret i sommeren 2020, kan du have mulighed for at få ferie optjent i perioden 1. september 2019 til 31. december 2019 udbetalt efter ansøgning. Disse dage, som ellers ville være indefrosset, kan efter særlige regler afholdes som ”fondsferiedage”. Det fortæller vi mere om, når vi nærmer os sommeren 2020.

Vil du gerne holde en sommerferie i 2020 som er længere end på 16,64 feriedage, så kan du allerede nu overveje, hvordan du vil holde resten af ferien for indeværende ferieår, som løber frem til den 30. april 2020. Du kan nemlig som udgangspunkt overføre én uges ferie til det næste ferieår, og på den måde kan du få op til 21,64 feriedage til miniferieåret. Har du feriefridage kan du også overveje, om de skal holdes i forbindelse med sommerferien i miniferieåret 2020.

Er du blæst helt bagover, så se vores miniguide om den nye ferielov, kontakt KS eller kom og hør mere og stil spørgsmål på vores næste arrangement ”Den nye ferielov – made easy” i Aalborg. Tilmeld dig her.

Edit page