27. november 2019

Bliv skarp på dine karrieremuligheder med Ikigai

Den japanske model Ikigai giver mening, når du vil have et overblik over samspillet mellem, hvad du gerne vil, hvad du kan og hvad arbejdsmarkedet efterspørger.

Noget af det vi i KS Karriere bliver spurgt meget om er guidance i forhold til muligheder på arbejdsmarkedet for vores medlemmer. Og det er der selvfølgelig ikke et entydigt svar på.
 
Vi vil dog alligevel i denne artikel komme med nogle bud på, hvad du skal holde dig for øje, hvis du ønsker at finde en ny vej, eller at kigge nærmere på dine muligheder.
 
Når vi skal kigge på hvilke muligheder, der er for den enkle i forhold til beskæftigelse, starter vi ofte med at kigge på denne japanske model Ikigai.


 
Her ser vi samspillet mellem, hvad du gerne vil, hvad du kan og hvad arbejdsmarkedet efterspørger. Eller med andre ord: Hvad verden har brug for, og hvad du kan tjene penge på.  
 
Vi hører ofte om, hvad folk kan. De glemmer, hvad de gerne vil. Måske fordi beskæftigelseslovgivningen har sejret og taget pusten fra folks arbejdsdrømme. Andre gange hører vi selvfølgelig også om, hvad folk drømmer om.
Her kan Ikigai hjælpe.

Som individer kan vi ikke ændre efterspørgslen på arbejdsmarkedet. Men vi kan ændre på vores kompetencer og i sidste ende også på vores drømme. Udgangspunktet vil derfor altid være at starte med at kigge på, helt konkret, hvad kan du? Her kan kompetenceafklaring være nyttig. Læs mere her.
 
Lige så vigtigt er det at overveje, hvad du får energi af. Hvornår har du sidst haft en virkelig god arbejdsdag og hvorfor? Hvad lavede du? Hvornår forsvandt tiden fra dig, fordi du bare var i flow? Vi kan nogle gange komme til at forestille os, at vi kan lide at lave noget andet, end vi egentlig kan.  Måske har det noget med image at gøre, eller måske har vi bare udviklet os og skiftet præferencer.

Sidste og uundgåelige skridt er at sætte dine kompetencer og drømme ind i en samfundsmæssig kontekst. Hvor stor efterspørgsel er der på det, du gerne vil? Har du valgt et område, hvor efterspørgslen er lav, kan du overveje, om der er andre skridt, der vil ruste dig bedre til at nå målet. Er der kompetencer, du skal udvikle, eller brancher, du skal lære bedre at kende?
Sidst men ikke mindst, så skal vi jo også helst tjene nogle penge, for at det giver mening at arbejde. Det er forskelligt, hvor meget lønnen betyder for den enkelte, og hvor høj den skal være. Drives du af at tjene mange penge, eller er du i en situation, hvor et hvis beløb er nødvendigt at hive hjem, skal du også have det for øje, når du kigger på dine muligheder på arbejdsmarkedet.

Edit page