17. juni 2019

5 ting vi bliver glade for at læse i jeres jobansøgninger

/files/assets/news/julienne-erika-alviar-725175-unsplash.jpg

En af Kommunikation og Sprogs mest almindelige ydelser er at give feedback til vores medlemsgruppe – og se mange hundrede CV’er og ansøgninger igennem om året. Det giver en stor erfaringsballast og en ægte interesse for det gode jobsøgningsmateriale, som vi gerne vil dele ud af.​

Foto: Julienne Erika Alviar

I denne artikel har vi spurgt nogle af Kommunikation og Sprogs karrierevejledere, Marianne Greve Jensen, Ask Lehrmann og Bitten Kjærgaard, hvad de lægger særligt mærke til, når de læser de jobansøgninger, vores medlemmer sender ind til feedback. Kort sagt: Hvad synes de fanger opmærksomheden, signalerer overskud og giver dem et smil på læben?

1. Når det er tydeligt, at der er lavet godt forarbejde

”Det er altid nemt at læse, hvornår en kandidat rent faktisk har sat sig ind i virksomheden, inden de har skrevet deres ansøgning. Nogle skriver ansøgninger som om, de allerede er startet lidt i jobbet, og det signalerer overskud.” forklarer Marianne. ”Research er kernen i jobsøgningsprocessen, og det er jo derfor vi lægger så meget vægt på det i Kommunikation og Sprog. Det hjælper i både ansøgning, CV, jobsamtale, netværk. Og det kommer tydeligt til udtryk på alle tidspunkter. Fokuser på dybdegående research, og du vil opleve meget af dit materiale nærmest automatisk blive bedre” afslutter Ask.

2. Når de ser noget personlighed

”Man bliver glad, når man læser en ansøgning og kan mærke, de selv er ’med’ i deres materiale. Når noget personlighed skinner igennem i ordvalget, formuleringerne og indholdet” svarer Bitten. Ask er enig: ”Sproget skal helst reflektere personen, der har skrevet ansøgningen. Og jeg oplever mange, som bruger et lidt for formelt og opstyltet sprog i deres jobansøgninger. En jobansøgning må gerne ramme tonen i virksomheden, men hellere give det bare lidt karakter end at spille den fuldstændig sikkert.”

3. Når der er et helt konkret forslag

Bitten forklarer: ”Det gør det altid meget, meget mere spændende at læse en motiveret ansøgning, hvis der er nogle konkrete forslag til, hvordan man som ansøger vil udføre arbejdet. Eksempelvis idéer til content. Måske bare nogle gode idéer, men noget som viser denne der spændende sammenhæng mellem afsender og modtager.” Marianne supplerer: ”En konkret idé er det der gør, at jeg kan se dig i jobbet. At jeg kan se dig udføre arbejdsopgaverne. Uden det, kan det hele jo bare være påstande.”

4. Når de har fokus på motivationen

”Det som gør dem glade for virksomheden, det som de kan spejle sig i, det som driver dem. Når jeg har talt med virksomheder, er det meget almindeligt, at de siger, at noget af det vigtigste for dem er, at ansøgeren kan forstå deres profil, mission og område, og det er det, der er deres motivation for at søge.” forklarer Bitten. Ask uddyber: ”Motivation er drivkraften bag en ansøgning. Når den mangler, føles resten af ansøgningen flad, selv hvis den ellers er velskrevet og målrettet. En god motivation føles modsat som om den kan redde meget”.

5. Når det tydeligt er skrevet fra bunden

”At man gør sig umage, signalerer noget helt særligt. Det er så nemt at se, når noget er tilrettet, eller at man bare har flyttet rundt på et par formuleringer,” svarer Marianne. ”Når man har læst hundrede ansøgninger, er det bare for nemt at spotte de der almindelige standardformuleringer. Og de trækker en lidt ud af ansøgningen. Man mister lidt interessen og begynder selv at skimme” uddyber Ask, og Bitten er enig: ”Det skal være konkret og målrettet, ellers virker det ikke. Og det kan man ikke være i en standardansøgning.”

Vi vil rigtig gerne hjælpe dig, så både ansøgning og CV bliver så gode og målrettede som muligt. Du kan læse mere og booke feedback lige her : se hvad du kan bruge os til og book feedback

Edit page