8. maj 2019

4 stykker papir, der hjælper dig til at score jobbet

/files/assets/news/william-iven-19843-unsplash.jpg

Jo bedre du er forberedt til en jobsamtale, des mere tjekket fremstår du. Og en sidegevinst er, at langt de fleste også er mindre nervøse, når de er velforberedte. Her kommer derfor et godt trick til din forberedelse. Du skal sådan set bare bruge 4 stykker papir.

Foto: William Iven

Først og fremmest: Kend materialet
Kend dit materiale. Samtalen tager i høj grad udgangspunkt i dit afsendte CV og din motiverede ansøgning, og det er vigtigt, at du kender dine tekster ned til mindste detalje. Se samtalen som en uddybning af det virksomheden allerede ved om dig.
Kend deres materiale. Gennemgå opslaget for de vigtigste krav til jobbet, og undersøg virksomheden nærmere på deres hjemmeside, LinkedIn og andre relevante platforme. Så kan du vinkle dine anekdoter og forklaringer, så de falder bedst sammen med deres krav og behov.

Dernæst tricket: De fire stykker papir!
Når du nu har stillet skarpt på opslaget og på, hvad du har lovet i din ansøgning, så finder du fire stykker papir frem. På tre af papirerne skriver du stikord til, hvordan du helt konkret vil gå til værks i forhold til de tre vigtigste arbejdsopgaver – som du også har skrevet om i ansøgningen.
Tænk i værdiskabelse. Ansættelsesudvalget er interesserede i dig og dine kompetencer, men mest i forhold til, hvordan de kan skabe værdi for dem som virksomhed. Hold hele tiden i fokus, hvordan du som ansat vil bruge dine kompetencer til at fremme virksomhedens faglighed og økonomi.
Hav også et par anekdoter klar. Succeshistorier fra tidligere ansættelser underbygger dine kompetencer og idéer. Indholdet på de tre papirer hjælper dig til forberedelse og til at være klar i spyttet til samtalen. Samtidig er indholdet på papirerne det, du SKAL have sagt, inden du går ud ad døren. Der er intet mere irriterende end at komme i tanke om alle de ting, du ikke fik sagt, efterfølgende.
På det fjerde papir forbereder du nogle spørgsmål, du selv vil stille, når du får muligheden. Det kan handle om branchen generelt, om arbejdsopgaver, kulturen på arbejdspladsen, om virksomhedens succeser, udfordringer og kunder.  Det signalerer, at du er interesseret i virksomheden som helhed og din rolle i værdiskabelsen. Det viser også en (pro)aktivitet og nysgerrighed, så du ikke ender med at være passiv som under et forhør.

Til sidst:
Tag materiale med. Print ansøgning, CV og jobopslag, så du kan kigge med, hvis de spørger til noget. Tag også dine noter på dine fire papirer med, så du undervejs kan sikre dig, at du får sagt det hele. Bonus: Det virker tjekket og forberedt at have papirer med.

Held og lykke!

Edit page