4 gode råd: Lad dig ikke slå ud, hvis du er ledig
Et ledighedsforløb er for mange forbundet med frustration, utryghed og tvivl om fremtiden – men det behøver det ikke at være. Kommunikation og Sprogs karriereafdeling giver dig her 4 gode grunde til, at du ikke skal lade dig slå ud af en periode som ledig.
1. Huller i CVet er sjældent et større problem, end du gør dem til
Det er en udbredt forståelse, at man skal gøre alt, hvad man kan for at ’skjule’ et hul i sit CV – at en arbejdsgiver ellers vil dømme en for, at man i en periode har været udenfor arbejdsmarkedet. Mange bruger derfor tid og ressourcer på bekymringer om, hvad det hul vil betyder for deres fremtidige karriere.
Virkeligheden er dog, at som arbejdsmarkedet ser ud i 2020, er det nærmest almindeligt at have huller i sit CV over et arbejdsliv – for det kan skyldes tusind ting, hvor de fleste er uden for ens kontrol. Sygdom hos en selv eller i familien, omstruktureringer eller nedskæringer, eller bare et dårligt match med virksomheden. De fleste rekrutteringsansvarlige er ikke fordomsfulde, og ser ikke et hul som et fagligt dødsstød. De vil bare gerne have sandheden og et tilstrækkeligt overblik over din erhvervserfaring og jobudvikling – for dybest set er det jo ikke din ansættelseshistorik, de er interesserede i, men at du kan løfte opgaverne i stillingen. Så længe du selv er ærlig og optimistisk, framer hullet ordentligt og ikke lyver om dine ansættelsesforhold, er huller i dit CV sjældent et større problem, end du selv gør det til.
2. Din faglighed bliver ikke pludselig irrelevant
Det er nemt at miste sin faglige selvtillid som ledig. Når man er vant til, fra studie eller job, at bruge sin faglighed hver dag, kan alene det at sidde derhjemme og søge job føles som om, at man glemmer de ting, man kan. Man kan også føle, at man går glip af udviklingen inden for sit fag, eller måske helt miste troen på, at man kan løse opgaver, man ellers har varetaget tidligere.
Men det er sjældent en rationel frygt. Selv om en kompetence, man ikke bruger, kan være svær at huske på kommando, oplever langt de fleste, at det øjeblik de vender tilbage til en arbejdsplads og en rutine, finder de tilbage i deres naturlige faglige bane. Og selv om der selvfølgelig er udvikling i fag og arbejdsopgaver, er de fleste kernekompetencer lige så relevante nu som for ti år siden. Det er selvfølgelig en god idé at holde sig opdateret på sit fagområde som ledig, men det er lige så vigtigt at tro på, at en ledighedsperiode på måneder eller år ikke pludselig invaliderer en faglighed, man har brugt årevis på et opbygge. Og når du endelig starter i et nyt job, vil du alligevel have en blød opstart, hvor du skal lære hvordan din faglighed skal bruges i netop deres virksomhed.
3. Du er ikke eneansvarlig for din situation
Der er mange ting, man kan gøre for at optimere sin jobsøgning, mange metoder og værktøjer, man kan bruge, og meget man kan forbedre – men der er også mange grundvilkår ved ledighedssituationen, som man aldrig kommer til at kunne påvirke. Der er mange om buddet, og i en hård konkurrence med 200 andre kandidater, kan man ikke styre, om en anden kandidat bare har mere erfaring. Man kan heller ikke styre, hvornår drømmejobbet dukker op, eller for den sags skyld generelt relevante stillinger. Og man kan heller ikke gå tilbage i tiden og skaffe sig selv kompetencer, som man føler, man mangler i nutiden. Nogle gange kan man gøre alt det rigtige, og stadig ikke se resultater af sit hårde arbejde.
Det er derfor vigtigt at huske på som ledig, at der er ting man kan styre, og ting man ikke kan styre – og strukturelle vilkår kan man som individ ikke ændre. Jobsøgning tager tid, så fokuser på de ting du kan ændre – dit materiale, din tilgang og dine kanaler – og ikke på de ting, du ikke kan styre.
4. Det er naturligt at være frustreret
Det er nemt at blive træt og frustreret som ledig. Man går fra en fast hverdag med trygge rammer på en uddannelsesinstitution eller arbejdsplads, og bliver så kastet ud i et forløb, hvor man hverken kan styre, præcis hvornår man får job, men heller ikke har nogen hverdag eller rutine at støtte sig op af. Mange oplever følelsen af at gå i stå, bliver rastløse og trætte af systemet.
Det er derfor vigtigt at nævne, at det er helt naturligt. Frustration er en naturlig respons på uforudsigelighed og mangel på kontrol, og der er få situationer, hvor man mangler så meget kontrol som man gør som ledig. Det en periode fyldt med usikkerhed om fremtiden, spørgsmål man ikke kan besvare, stigma fra samfund og omgangskreds og ofte uigennemskuelige krav fra systemet. Og det er på mange måder et sundhedstegn, at man ikke kan spejle sig selv i ledigheden, men ønsker at komme videre.