28. november 2018

3 trin til at få retning på din karriere

/files/assets/news/brendan-church.jpg

Hvis man gerne vil sidde i sit drømmejob om 10 år, må man også arbejde for at nå derhen. Nogen har en krystalklar idé om, hvad deres drømmejob er, og hvad de skal gøre for at nå det. Men mange er naturligt mere i tvivl, om hvordan de finder den rigtige hylde på arbejdsmarkedet, hvad enten de allerede sidder i job, er nyuddannede eller ledige. Kommunikation og Sprogs karriereafdeling giver dig her 3 trin, som du kan bruge som redskab, når du vil afklare dine prioriteter, så du kan søge i retning af det der betyder noget for dig. Foto: Brendan Church.

Trin 1: Sæt mål og klargør dine ambitioner
Lav en umiddelbar brainstorm på, hvad dine faglige, sociale og professionelle mål er. Sæt dig ned med et tomt dokument, og skriv så mange ting ned som muligt af drømme og prioriteter. Hvor vil du gerne være om et ét, fem eller ti år? Hvilke kompetencer ønsker du at bruge yderligere? Hvilke arbejdsopgaver drømmer du om at sidde med? Hvilken stilling vil du gerne sidde i, og er det i din nuværende eller i en anden virksomhed? Hvilke andre mål for dit arbejdsliv har du: Vil du gerne have kollegaer du deler faglighed med, et stærkt socialt netværk på jobbet, eller en høj grad af fleksibilitet?
Når du har din liste, så reflekter over det du har skrevet ned, separat og i sammenhæng. Er det vigtigere for dig at få en god løn end et job i dit nærområde? Er det vigtigere for dig at arbejde med en bestemt arbejdsopgave, end at arbejde indenfor en bestemt branche? Formålet er at give dig selv en idé om den retning du ønsker at gå: Dine mål behøver ikke at være nemme eller realistiske, men må gerne komme intuitivt eller som ’skud fra hoften’.

Trin 2: Stil spørgsmål til dig selv
Det næste skridt er at gøre dig klar på, hvordan du står i forhold til dine mål og prioriteter. Er du tilfreds med din nuværende arbejdssituation? Hvorfor/hvorfor ikke? Har du tænkt igennem, hvad der kræves af dig (efteruddannelse, brancheskift mm) hvis du gerne vil nå dine mål? Har du kompetencerne til at løfte de opgaver, du gerne vil sidde med på sigt?
Formålet med disse spørgsmål er at skabe en sammenhængende idé om, hvad du kan og bør gøre for på sigt at arbejde i retning af dine mål. Måske er du nødt til at genevaluere din rolle i virksomheden, overveje hvordan du bruger din tid, eller finde ud af, hvordan du gerne vil opkvalificere dig.

Trin 3: Research og læg en handlingsplan
Afhængig af din situation, skal du så nu til at vurdere, hvordan du fremadrettet kan få dine planer ud i livet.
Er du i arbejde? Tænk over hvad det kommer til at kræve af dine omgivelser. Hvis du skal nå dine mål, hvad vil det så kræve af dine kolleger, din chef og af arbejdspladsens udviklingsmuligheder? Hvilken relation har du med dine kolleger eller ledere, og er det noget du gerne vil udvikle på? Kan du udleve dine mål i din aktuelle ansættelse, og hvordan? Kunne du bede om kurser eller kompetenceudvikling, eller måske endda spørge om overflytning til en anden afdeling eller jobfunktion, hvor du kunne få flere af dine ønsker opfyldt?
Er du ledig eller på vej videre? Udnyt research og netværk. Lav research på brancher, virksomheder eller stillinger, som kunne være særligt relevant for dig og dine prioriteter. Spørg rundt i dit netværk og hos tidligere kollegaer, om de vil kunne hjælpe dig på vej med gode råd eller sparring.

Brug KS
Du kan også booke en karrieresamtale hos Kommunikation og Sprog, hvor vi i fællesskab kan få diskuteret dine tanker og ambitioner!
Formålet er at få udfordret dine mål og ambitioner, og sat dem i kontekst af de muligheder der findes på arbejdsmarkedet. Jo mere viden og sparring du kan få fra dine omgivelser, jo mere kan du få kvalificeret dine mål for fremtiden.
Den 11. december holder Kommunikation og Sprog i København en workshop om, hvordan du kan få retning på din jobsøgning og undgå at skyde med spredehagl. Der er stadig ledige pladser, så hvis du vil vide mere og blive klogere på din retning og kompetencer, så tilmeld dig i dag på vores hjemmeside.

Edit page