Sådan lykkes du med jobsamtale og test

Det er en faglighed i sig selv at tage til jobsamtale, og det kan ofte være svært at gennemskue. På denne side gennemgår vi de vigtigste aspekter af jobsamtalen og testprocessen, så du kan forberede dig bedst muligt. 

Jobsamtalen

Jo bedre, du er forberedt til en samtale, des mere tjekket vil du føle dig og fremstå. Og jo mere overskud har du til at være nysgerrig på virksomheden. Som sidegevinst vil nervøsiteten i lang de fleste tilfælde også dale, fordi du kan dit stof. Her kommer derfor et par gode tricks, som hjælper dig til at skabe overblik og holde det undervejs i samtalen.

Kend materialet
Kend dit eget materiale: Samtalen tager i høj grad udgangspunkt i dit CV og din motiverede ansøgning, og det er vigtigt, at du kender dine tekster ned til mindste detalje. Se samtalen som en uddybning af det, virksomheden allerede ved om dig.
Kend deres materiale: Gennemgå opslaget for de vigtigste krav til jobbet, og undersøg virksomheden nærmere på deres hjemmeside, LinkedIn og andre relevante platforme. Så kan du vinkle dine erfaringer og idéer, så de falder bedst sammen med deres behov.

Organiser din erfaring og dine idéer
Når du nu har stillet skarpt på opslaget og på, hvad du har lovet i din ansøgning, så finder du fire stykker papir frem. Tre af papirerne inddeler du i forskellige temaer, som matcher de arbejdsopgaver/kompetencer, du har skrevet om i din ansøgning. Det kan for eksempel være SoMe, website og nyhedsbreve, eller det kan være projektledelse, kampagner og presse – alt efter hvad arbejder består af. Til hvert tema skriver du stikord til, hvordan du helt konkret vil gå til værks. Nedskriv også gerne en succeshistorie fra tidligere ansættelser, som kan underbygge dine kompetencer og idéer. Arbejdsgivere elsker som regel konkrete eksempler.
Tænk i værdiskabelse. Ansættelsesudvalget er interesserede i dig og dine kompetencer, men mest i forhold til, hvordan de kan skabe værdi for dem som virksomhed. Hold hele tiden i fokus, hvordan du som ansat vil bruge dine kompetencer til at fremme virksomhedens faglighed og økonomi. Indholdet på de tre papirer hjælper dig til forberedelse og til at være klar i spyttet til samtalen. Samtidig er indholdet på papirerne det, du SKAL have sagt, inden du går ud ad døren. Der er intet mere irriterende end at komme i tanke om alle de ting, du ikke fik sagt efterfølgende.

Vær nysgerrig
På det fjerde papir forbereder du nogle spørgsmål, du selv vil stille, når du får muligheden. Det kan handle om branchen generelt, om arbejdsopgaver, kulturen på arbejdspladsen, om virksomhedens succeser, udfordringer og kunder.  Det signalerer, at du er interesseret i virksomheden som helhed og din rolle i værdiskabelsen. Det viser også en (pro)aktivitet og nysgerrighed, så du ikke ender med at være passiv som under et forhør.

Husk den røde tråd
Det kan være fristende at tale i øst og vest for at fremhæve alle dine stærke sider. Men der er en fordel i at forklare den røde tråd igennem dit arbejdsliv som leder frem til dette job, så du kan være sikker på at tegne de store linjer for dit arbejdsliv, og ikke gå helt fortabt i detaljer. Derfor er det også en god idé at forberede din personlige præsentation/elevatortale. Ofte starter ansættelsesudvalget med at sige ”fortæl om dig selv”, og der skal din korte tale selvfølgelig være målrettet og fremadrettet mod netop dette job. De kan også finde på at spørge til din motivation for at søge jobbet. Dit svar her vidner om forståelse af virksomhedens profil og mission og din rolle heri.
Tag materiale med. Print ansøgning, CV og jobopslag, så du kan kigge med, hvis de spørger til noget. Tag også dine noter på dine fire papirer med, så du undervejs kan sikre dig, at du får sagt det hele. Bonus: Det virker tjekket og forberedt at have papirer med.

 
  Forbered dig på forskellige typer spørgsmål 

 

 

 

 

 

 

 

 

Personlighedstest

Skal du testes inden din ansættelse? Personligheds- og færdighedstest bliver brugt stadig mere til rekruttering, og der er mange forskellige typer tests i brug på det danske arbejdsmarked. Det kan være svært at vide både hvad det er de skal vise, og hvordan man forbereder sig bedst. Men der er ting du kan gøre, for at forberede dig, og være bedst muligt klædt på til forløbet.

Det vigtigste: Spørg ind til de praktiske detaljer inden testen!
Ikke alene er der mange forskellige tests, de bliver også brugt forskelligt på forskellige arbejdspladser. Hos nogle virksomheder tager du testen online før en samtale, hos andre hos dem i forbindelse med en samtale. Og hvor nogle virksomheder alene bruger testen som et samtaleemne til en jobsamtale og giver en hurtig tilbagemelding, vil andre behandle testen privat og ikke give så meget tilbage til dig som testperson. På intelligenstests vil du eksempelvis sjældent få konkret feedback, men måske bare en indikator for hvor du ligger i det samlede felt, mens udgangspunktet for et case interview næsten altid er en dialog om dit produkt.  

Det er derfor vigtigt, at du får spurgt aktivt ind til det forløb du skal igennem. Typisk information vil være navnet på testen, hvilken type test det er, om du skal igennem flere forskellige typer tests, hvordan den passer ind i resten af forløbet, og hvilken type feedback du vil få på din besvarelse. Med den information, kan du opsøge mere information og forberede dig bedst muligt. Læs videre på nedenstående links: