15. februar 2017

Vundet voldgiftssag mod DR har (forhåbentlig) vidtrækkende konsekvenser

KS har sammen med en lang række andre organisationer vundet en voldgiftssag mod DR, som sikrer den betalte frokostpause. Læren er: Hvis I vil pille ved rettigheder, arbejdsgivere, så tag det op ved forhandlingsbordet.

Tilbage i 2015 opsagde DR den betalte frokostpause for alle ansatte, hvor frokostpausen ikke var eksplicit nævnt i overenskomsterne. Dette protesterede KS imod og henviste til, at frokostpausen er en integreret del af overenskomsten og i øvrigt havde været gældende i årtier.

Det førte til, at DR indbragte blandt andet KS for en faglig voldgift. En voldgift vi nu har vundet. Kendelsen siger meget klart, at den betalte frokost er en integreret del af overenskomsten og derfor ikke ensidigt kan opsiges af arbejdsgiver.

KS’ formand, Per Lindegaard Hjorth er naturligvis glad for en afgørelse, som giver os 100 % ret, men han håber også, at den i en bredere sammenhæng kan betyde, at der blæser mildere vinde i samarbejdet med de helt eller delvist offentlige arbejdsgivere:

'At vi har vundet sagen har naturligvis direkte betydning for vores medlemmer, ansat i DR. De har nu voldgiftsrettens ord for, at ledelsen i DR ikke bare kan pille ved de rettigheder, som er en del af ansættelsen i DR. Men jeg håber bestemt også, at den har mere vidtrækkende betydning. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at forholdet til staten som arbejdsgiver er anstrængt.'

'Det er det, fordi vi har oplevet en stadig mere aggressiv arbejdsgivermodpart, som netop også benytter sig af ensidige udmeldelser og opsigelser i stedet for at søge løsninger via forhandlingsvejen. At vi har vundet denne sag, håber jeg derfor ikke bare giver genlyd på chefgangene i DR, men mindst lige så meget også i Finansministeriet og Moderniseringsstyrelsen'.

Når de ansatte i DR har betalt frokost, betyder det samtidig, at de står til rådighed for arbejdsgiver under frokosten. Det betyder for eksempel, at man skal være tilgængelig og ikke uden videre kan forlade arbejdspladsen.