10. august 2016

Velkommen tilbage fra ferie

Vi håber du har haft en fantastisk ferie, hvor du har slappet af og har brugt tiden på alt muligt andet end tanker om dit arbejde. Men for nogle af os får tankerne om jobbet alligevel sneget sig ind – og måske er det ikke lutter glade tanker. Hvis du har gået og tænkt, at du egentlig helst var fri for at skulle tilbage, at du trænger til at der skal ske noget nyt, at du er træt af chefen eller at du er ved at gå i stå, anbefaler vi, at du gør noget ved det.

Hvis du ikke har kunnet slippe jobbet mens du har holdt ferie, er det en god ide at få kigget på hvorfor. 
Der er naturligvis forskel på om du tænker, at du har brug for at komme væk hurtigst muligt eller om det mere handler om justeringer af opgaver og udfordringer. 

Brug lidt af sensommeren på at se dit arbejde og arbejdsliv fra et helikopterperspektiv og bliv klogere på, hvad der gælder for dig, og hvordan du skal gribe det an.

  • Du kan komme i gang ved at gøre følgende:

  • Begynd med at skrive en liste over arbejdsopgaver

  • Overvej hvilke opgaver og arbejdsformer, der har givet dig mest arbejdsglæde

  • Overvej hvilke opgaver der får dig til at glemme tid og sted

  • Tænk på hvornår har du fået mest ros og anerkendelse

  • Tænk på, hvornår har du følt dig udfordret men også tryg.

  • Tænk også over, hvilke opgaver der har givet mening for dig, og hvornår og hvor har du følt dig godt tilpas.

  • Modsat kan du også se på hvilke opgaver der dræner dig for energi, hvilke der er OK, men ikke behøver fylde alt for meget, hvad du gerne vil væk fra, og om der er opgaver du ikke føler dig klædt på til at løse.


Det kan være en god ide, at visualisere din liste. Giv de gode opgaver, udfordringerne, opgaverne der giver ros små glade smileys. Opgaver, der er OK men ikke behøver fylde en neutral smiley og endelig opgaverne der dræner for energi sure smileys. – eller giv dem forskellige farver, hvad der nu passer bedst.

Kig så på dit nuværende job – og se hvordan fordelingen af glade, neutrale og sure smileys er. Det kan give dig en ide om, hvordan det egentlig står til med dit job. Er du bare lidt træt efter ferien eller skal du helt sikkert have nyt job.

Nu kan du begynde at lave en plan for hvordan du skal gribe tingene an og hvad du skal gøre.
•    Skal du prioritere din faglighed – start eventuelt med at tjekke KS mange arrangementer, vi har altid meget i kalenderen, og det er en god og hurtig måde at komme i gang på.
•    Har du brug for efteruddannelse – undersøg hvilke tilbud, der kunne være relevante for dig.
•    Er det muligt at få nye/andre opgaver på din nuværende arbejdsplads – så forbered din MUS – eller bare en almindelig samtale med din chef.
•    Skal du begynde at skrive ansøgninger til et nyt job – så har vi også jobsøgningskurser for medlemmer i arbejde, og du kan få en karrieresamtale og feedback på dine ansøgninger og dit CV.
•    Prøv at føre en logbog over dine succeser – hvad lykkedes for dig, hvordan fik du det til at ske. Du kan bruge din logbog både til din MUS og til en lønforhandling.

Det er nogle af de ting, du kan gøre. Først og fremmest handler det om at skærpe din opmærksomhed på, hvad dine tanker og følelser omkring dit job egentlig bunder i.

Du kan få hjælp og sparring fra KS til processen ved at booke en karrieresamtale, tjekke vores arrangementskalender eller tale med en af vores jurister.