11. november 2013

Ugens studentertip: Vælg den rigtige skrifttype

Berlingske har spurgt et par forfattere, hvordan de arbejder med skrifttyper. Vi har samlet deres tanker i hovedpunkter, så du let kan bruge de gode råd fra skribenter, der har gjort sig vigtige overvejelser om tegnenes form.

Usynlige læselinjer: Man kan bruge en serif skrifttype – det vil sige en font, hvor der er små ’fødder’ i bunden eller toppen af hvert bogstav – til at skabe ”en slags usynlige læselinjer, der hjælper øjet med at fastholde fokus.”, som Cand.phil. i litteraturvidenskab og digter Niels Lyngsø udtrykker det.

’Usynlig’ skrifttype: Når man skriver længere tekster, i dette eksempel skønlitteratur, men det kan i høj grad også overføres til længere opgaver, er det en fordel at bruge en skrifttype, ”som er »usynlig«, en skrift som ikke skygger for læserens opmærksomhed,” forklarer forfatter Jan Kjærstad.

Læsbarhed: En ting, der er vigtig at prioritere i alle former for tekster er læsbarhed, men som Kjærstad understreger om valget af skrifttype; ”når man diskuterer, hvilken der er bedst, er det tit bare smag og behag.”

Den gode skrifttype: ”En god skrift mærkes ikke. Men når du begynder at studere den, at se på hver enkelt bogstav og deres samspil, opdager du, hvor vidunderligt smuk, den er. Hvert tegn er en lille verden.”

Eksperimentér: Forsøg dig med forskellige skrifttyper, for som digter Olga Ravn siger; ”en tekst kan ændre karakter alt efter, hvilken type den står med.”

Læs mere i artiklen her