7. juni 2017

Sproget er vores mødested

”Sproget er det sted i vores kultur, vi alle sammen er fælles om. Det forandrer sig hele tiden, og det skal det, men vi skal også værne om det. Det er nemlig også med sproget, vi kan signalere hvor åbne vi er,” siger Helle Solvang, som styrer debatten om dansk sprogs udvikling i fremtiden på KS’ debatmøde på folkemødet.

Interessen for dansk sprog er stor blandt KS-medlemmerne. Det kan vi blandt andet se på debatten på vores facebook-side, hvor der er allermest gang i den, når det er sprogspørgsmål der bliver debatteret. Det seneste eksempel er fra sidste uge, hvor vi lagde en artikel om emnet for KS’ folkemødedebat i år: Det danske sprog. Med overskriften: ’Gør vi sproget en bjørnetjenste når vi styre det?’ ud i gruppen.

De sociale medier, sprogteknologi og kunstig intelligens sætter fart på sprogets udvikling. På debatmødet diskuterer vi, om vi skal styre udviklingen. Om vi i overhovedet kan, og om det vigtigste i virkeligheden er, at vi kan forstå hinanden.
Debattens ordstyrer er Helle Solvang, der i fem år var vært og tilrettelægger af DR’s ’Sproglaboratoriet’. Hun er ikke én af dem, der beklager, at sproget flytter sig. Til gengæld er hun glødende optaget af, hvor det flytter sig hen, og hvilken fremtid det bærer i sig.

”Ord skaber, hvad de nævner, og det giver håb om, at vi sammen kan ændre systemer og forbedre fællesskaber og relationer. For forandringerne i sproget viser jo, at hver enkelt person kan gøre en forskel. Sproget kunne blive nøglen til at skabe et nyt paradigme, hvor et inkluderende sprog skaber inklusion, hvor et anerkendende sprog giver selvværd, hvor et åbent, spørgende sprog genererer viden, hvor et legende sprog vækker nysgerrighed, og et kærligt sprog gør mennesker trygge”, påpeger hun.

Hvis du skal til Folkemøde på Bornholm i næste uge kan du møde Helle Solvang som ordstyrer for vores paneldeltagere:

* Stefan Pal, COO hos Wizkids A/S, der udvikler platforme, systemintegration, sprog- og taleteknologi, som bruges af mere end 500.000 elever og undervisere.
* Nathalie Camilla Larsen, der er retoriker og Head of Digital hos Lead Agency.
* Michael Ejstrup, forskningschef, der er Head of Research in Language på DMJX.
* Per Lindegaard Hjorth, som foruden at være KS-formand også er næstformand i Dansk Sprognævn.

Debatten foregår lørdag 17. juni kl. 11.30 – 12.30 i Akademikernes Hus i Allinge. Det hedder L5 og ligger tæt på Kirkepladsen.
Efter debatten er der frokost for de KS-medlemmer, der har lyttet med. Hvis du gerne vil med til frokost, tilmelder du dig ved at sende en mail til lhv@kommunikationogsprog.dk