9. januar 2019

»Sejr!«

Billede af en jobsamtale, hvor der diskuteres diverse spørgsmål

Et bemærkelsesværdigt samarbejde mellem en jurist fra KS og et KS-medlem endte i en usædvanlig høj lønstigning på 4.000 kroner om måneden. »Min anbefaling er: Brug jeres fagforening,« siger kommunikationsrådgiver.

Af Niels Christiansen

Mange medarbejdere oplever, at det kan være en vanskelig situation at forhandle ens løn på plads. Men det er ikke kun den ansatte medarbejder, der står overfor en udfordring, når der er tale om en lønregulering. Også lederen på den anden side af skrivebordet har en stor opgave i at få enderne til at nås samtidig med at gøre begge parter tilfredse med samtalens udfald.

Et psykiske spil om taktik og argumenter går i gang.

Mit oplæg var ikke en invitation til et spil, hvor min chef og jeg duellerede for til sidst at mødes et sted på midten

Signe, der ønsker at være anonym, er 31 år og kommunikationsrådgiver. Hun har i seks år arbejdet i et PR Bureau, hvor hun varetager alle former for skriftlig kommunikation, pressearbejde og strategisk kommunikation for en lang række virksomheder.

Hun gik i 2018 ud af en lønforhandling med en opsigtsvækkende lønstigning på 4.000 kroner i måneden. Månedslønnen voksede med et trylleslag med 11,4 procent efter denne ene lønsamtale.

»Da jeg gik ud af forhandlingen, tænkte jeg: Sejr! Det var en sejr, at hele forarbejdet havde båret frugt. Jeg var meget velforberedt. Da jeg takkede af for dagen senere efter lønforhandlingen, sagde min chef med et smil, at jeg var en hård negl at forhandle med, men at det ikke kom bag på hende, fordi jeg som altid også her var velforberedt,« siger Signe.

Det, Hans kunne hjælpe mig med, var bl.a. at tage afsæt i, hvilken type chef jeg har

Inden Signe begyndte sin lønforhandling, bookede hun et møde med juridisk konsulent Hans Fredrik Linde i KS som det første skridt i hendes forberedelse til sin lønforhandling. Hun tænkte, at det var godt at få nogle andre øjne og ører på, hvad hun godt ville sige og fremhæve under forhandlingen når den kom så vidt.

»Det, Hans kunne hjælpe mig med, var bl.a. at tage afsæt i, hvilken type chef jeg har for på den måde at forstå, hvordan hun skulle gribes an. I mit tilfælde er det en chef, der er meget tal og faktabaseret. Så Hans’ første kommentar var, at det var netop dét, jeg skulle tage afsæt i til samtalen. Til lønsamtalen fokuserede jeg derfor meget på min konkrete resultater i løbet af året.«

Men Signe fik også hjælp til, hvilken strategi hun skulle bruge til at indlede sin lønsamtale med helt konkret.

Hun gjorde det tydeligt, at hun kom med nogle realistiske forventninger, som hun også regnede med, at hun kunne gå ud ad døren med. Forventninger, der svarede til hendes kvalifikationer, ansvar og indsats.

»Jeg lagde ud med at gøre det klart, at jeg kom med et realistisk udspil, og som var det, jeg forventede. Det var ikke et udspil, der ikke kunne begrundes, og mit oplæg var ikke en invitation til et spil, hvor min chef og jeg duellerede for til sidst at mødes et sted på midten,« forklarer Signe.

Og det virkede. I dag siger hun:

»Mit råd til andre medlemmer af KS er, at de skal benytte den mulighed, der er. Book et uformelt møde og få en dialog med en af rådgiverne fra KS om, hvordan man skal gribe en lønforhandling an. Hvad er realistisk?«

Samtalerne med Hans Frederik Linde endte med at Signe også modtog rådgivning ud over hendes lønforhandling men også om hendes kontrakt – helt overordnet.

»Så jeg fik også nogle ”ekstra-ting” med hjem fra KS rådgivning, som ikke direkte handlede om min lønsamtale. Så jeg synes bestemt, at jeg kunne bruge Hans´ rådgivning. Ikke kun til lønforhandlingen men også til andre områder, som var godt for mig at vide,« forklarer Signe.

På baggrund af Signes imponerende lønforhandling giver hun fire gode råd til medlemmerne af KS når de skal til lønforhandling:

»Man bør notere i løbet af året, når man får noget særlig ros eller anerkendelse eller skaber nogle særlige resultater. Det kan man bruge helt konkret i sin lønforhandling, når man skal argumentere for, hvorfor man burde tjene noget mere.«

»Man skal øve sig i, hvad det er, man vil sige. Lade nogle andre høre det man vil sige og høre argumenterne. På den måde kan man sikre sig, at argumenterne sidder på rygraden​

»Hans´s råd om at sætte sig ind i, hvad er det for en type chef, man har, og hvilken type virksomhed man er i, som baggrund for den forhandlingsstrategi man vil benytte, det er et rigtig godt råd.«​

»Vedholdenhed er også vigtigt. Selv om jeg var godt forberedt, blev jeg selvfølgelig mødt af en chef, der også forsøgte at presse mig. Men Hans havde forberedt mig på, at jeg skulle

KS nye lønberegner for 2019 er kommet på gaden. Den nye lønberegner indeholder også jobkategorier. Prøv den her.

Edit page