11. juni 2019

Sådan tackler du spørgsmål om familieforøgelse til jobsamtalen

/files/assets/news/wes-hicks-527922-unsplash-1.jpg

De fleste ved, at det er forbudt at lægge vægt på, om en ansøger planlægger familieforøgelse. Men derfor bliver spørgsmålet alligevel stillet rimeligt ofte. Så hvad gør du, hvis arbejdsgiveren ikke holder sig til reglerne? Gør du opmærksom på, at spørgsmålet er forbudt, lyver du, eller taler du udenom?

Foto: Wes Hicks

Telefonen ringer eller der tikker en mail ind:  Juhuu! Din ansøgning har givet bingo og du er indkaldt til ansættelsessamtale.
I den situation kontakter mange af KS’ medlemmer KS for at blive klædt på til samtalen – både hvad angår spørgsmål om lønforventning og ikke mindst: De mere øv-agtige spørgsmål – som de fleste ved er ’forbudte’ at stille - men som desværre bliver stillet alligevel.

Det kan være spørgsmål om planer om børn. Situationen kan blive helt akavet, hvis man faktisk er gravid - eller snart skal være far. I KS er der faktisk en svag stigning i henvendelser, hvor mænd bliver spurgt om eventuel familieforøgelse.

”Det er faktisk ikke et dilemma overhovedet, hvis man holder sig til reglerne,” forklarer juridisk konsulent i KS Lasse Darting. ”Arbejdsgiverne må nemlig slet ikke lægge vægt på, hvorvidt du er gravid, har planer om børn eller om du skal være far eller for den sags skyld din seksuelle orientering eller religion. Sådan er det.”

Men derfor sker det alligevel ikke sjældent, at folk er til en jobsamtale, og der sidder en HR-chef og spørger: ’Nu er du vel ikke gravid…’ eller ’har du så planer om snart at få børn…’ I den situation opstår tvivlen for mange. Skal man være ærlig eller vælge sit bedste pokerface og sige ’Absolut nej’ til begge spørgsmål? Andre gange kan spørgsmålet været mere indirekte a la, hvordan er din civile situation, er du i et fast forhold eller lignende.

Når Lasse Darting og hans kolleger i KS taler med medlemmerne om den kommende samtale, forbereder de dem på de spørgsmål, der kan komme. 

”Det bedste råd er, at det man svarer skal passe med ens temperament og mavefornemmelse. Hvis du har det sådan, at du slet ikke er interesseret i at være ansat i et firma, hvor der bliver stillet den slags spørgsmål, kan du fx svare, at det ønsker du ikke at svare på og at spørgsmålet er forbudt at stille. Hvis du ikke vil lyve, kan du selvfølgelig tale sandt og fortælle om dine planer. Men hvis du har det som flertallet nok har det, så tackler du spørgsmålet ved at tale ”udenom”, siger Lasse Darting og fortsætter:

”Det er en lidt ærgerlig start at begynde et ansættelsesforhold på en løgn, men da arbejdsgiveren jo i den grad bør holde sig fra de ’forbudte’ spørgsmål, er det bedste råd til de fleste derfor, at man hverken svarer ja eller nej, men måske bare at man ’ikke har planer…’”

Formanden for Kommunikation og Sprog, Per Lindegaard Hjorth, finder det helt uacceptabelt, at vi i 2019 stadig, og måske ovenikøbet med en stigende tendens, hører om arbejdsgivere, der stiller de ’forbudte’ spørgsmål:

”Det er helt forståeligt, at unge ansøgere – både mænd og kvinder – er usikre og utilpasse ved spørgsmål, der vedrører privatlivet. Det burde ikke foregå.”

Du er altid velkommen til at kontakte KS og få nogle gode råd med på vejen inden en ansættelsessamtale.

Edit page