15. september 2015

Praktik er slavearbejde

Praktik er slavearbejde.
Det skriver Jannick Friis Christensen, Stud.soc. i Politisk Kommunikation og Ledelse (PKL) på CBS i et debatindlæg på CBSObserver.
- Praktik er slavearbejde. Ikke i den overførte betydning. Mange praktiksteder tilbyder både spændende, udfordrende og ikke mindst studierelevante arbejdsopgaver, fortsætter han.

- Netop derfor er der mange af mine medstuderende, som erstatter valgfag med et meritgivende praktikforløb her i efterårssemesteret, hvor de prøver kræfter med den ”virkelige” verden samtidig med, at de oparbejder den erhvervserfaring, som virksomheder i dag efterspørger og forventer at finde hos selv helt ny-udklækkede dimittender.

- Problemet opstår, når praktik bliver det rene slavearbejde i ordets bogstavelige forstand. Det gør det i alle de tilfælde, hvor praktikstillingen er ulønnet, hvilket efterhånden synes at være reglen snarere end undtagelsen. Mange studerende er villige til at acceptere et praktikophold uden løn i håb at sparke døren ind hos virksomheden og øge chancen for at få en regulær stilling efter endt uddannelse. Virksomhederne lukrerer på denne tankegang, der alt andet lige må være med til at reducere antallet af lønnede stillinger, fordi der er en konstant tilstrømning af kvalificeret arbejdskraft i form af studerende, der altså klarer alt arbejdet uden beregning, skriver Jannick blandt andet.

Læs hele hans kommentar her

KS-formand Per Lindegaard Hjorth er helt enig:
- Det kan ikke siges og skrives nok: Studerende i praktik bør få løn, da de udfører et regulært stykke arbejde. Det arbejder vi i Kommunikation og Sprog (KS) også på – fx var det KS, der forsøgte at få indført løn under praktik for universitetsstuderende ved de offentlige overenskomstforhandlingerne, men kravet blev afvist af arbejdsgiverne. Men det lader vi os ikke stoppe af, så vi arbejder videre med det – både over for offentlige og private arbejdsgivere. Og har naturligvis også gjort uddannelsesministeren opmærksom på problemstillingen.

- Som formand for KS møder jeg mange studerende, der gerne vil i praktik –også selv om praktikken er ulønnet. Og det forstår jeg på en måde godt, da nutidens sagliggørende mantra er erhvervsretning og erfaring – også for dimittender. Mange studerende er imidlertid ikke bevidste om det afgørende problem med ulønnet praktik, nemlig at det er med til at presse lønnen for faget og dermed dem selv, når de en dag selv skal have deres første ”rigtige” job.
- Så lad os alle på alle fronter kæmpe for løn under praktik, opfordrer formanden.