24. februar 2016

Papiret var – desværre - pænere end virkeligheden

- Udflytningen af statslige arbejdspladser bliver mere end dobbelt så dyr som regeringen meldte ud. KS-formand Per Lindegaard Hjorth synes, det er en arrogant tilgang til den offentlige sektor og mangel på respekt for de offentligt ansatte.

- Jeg synes, det er arrogant.
Så kort karakteriserer KS’ formand Per Lindegaard Hjorth finansministerens syn på, at regningens udflytning af statslige arbejdspladser nu ser ud til at blive mere end dobbelt så dyr, som regeringen meldte ud i forbindelse med beslutningen. Og det ærgrer ham at måtte sige ”hvad sagde vi”.
Baggrunden er, at Finansministeriet den 22. februar meldte ud, at ministeriernes forventninger til omkostningerne ved udflytning af de statslige arbejdspladser bliver på knap 1 milliard kroner. Det står i modsætning til, at man forventede – og reserverede midler til – omkostninger på 400 millioner kroner ved vedtagelsen af udflytningen. Resten af pengene skal de ramte ministerier så selv finde inden for eksisterende budgetter. Det mener finansminister Claus Hjort Frederiksen er ”en overkommelig opgave for de enkelte ministerier” samtidig med, at han konstaterer, at udflytningen af statslige arbejdspladser ikke er en spareøvelse.
KS påpegede allerede ved vedtagelsen af udflytningsplanerne at omkostningerne så ud til at være underfinansierede. Og det er så nu et faktum.
- Det havde været ansvarlig politisk ledelse, hvis finansministeren ikke bare erkendte, at der er en ekstraregning, men rent faktisk også samlede den op. Nu sender han den bare videre i systemet med en bemærkning om, at det ikke er en spareøvelse. Men selvfølgelig er – eller rette sagt bliver – det en spareøvelse. For det er de institutioner, der skal flytte, som nu skal spare endnu mere, end de skulle i forvejen. Og dem, som kommer til at betale, bliver i første omgang de offentligt ansatte i form af et endnu mere opskruet tempo, færre hænder og måske flere afskedigelser. Jeg synes, at det er en arrogant tilgang til den offentlige sektor og mangel på respekt for de offentligt ansatte, siger Per Lindegaard Hjorth.