24. maj 2016

Ordets magt – magtens ord

Programmet til Sprogdagen 16 er nu klar med tema om ordets magt og magtens ord. Du kan blandt andet høre journalist, forfatter og Cavlingprismodtager, Jesper Tynell, giver et unikt indblik i sprogets krinkelkroge i magtens korridorer og kultur- og kirkeminister Bertel Haarder, der ved mere end de fleste om sprogets betydning for den måde politik bliver opfattet på.

Sprogdagen og Sprogprisen er efterhånden blevet en institution, der vender tilbage hvert år. KS er medarrangør af eventen, der i år finder sted 6. oktober fra 16 til 19 i København.
Programmet for dagen er klar nu og det lover godt:

16.05-16.25   Ordets magt – magtens ord
Ordet fanger, især hvis det er magtens ord. Ph.d. i retorik ANNE KATRINE LUND ser nærmere på hvordan topledelser bruger ordets magt. Udfordringerne er mange fra abstrakte floskelparader til kommunikation med så meget kant at ordet fanger.

16.25-16.45   Sig det som det er
Når ledere i den offentlige sektor går til møder, konferencer eller skal meddele sig til deres medarbejdere, er et væld af buzzwords ofte i brug. Og selv om embedsmænd måske anstrenger sig for at lægge et slør over ordenes betydning, er det for en leder langt mere troværdigt at sige det som det er. Omsvøb og udenomssnak er ikke troværdigt og bliver som regel gennemskuet. Tidligere kommunaldirektør i Slagelse, SØREN LUND HANSEN, reflekterer over sprogets betydning som ledelsesinstrument.

16.45-17.05   Ord skaber virkelighed, og ord giver magt
På sociale medier udkæmpes dagligt en kamp på ord om hvem der har magten, hvem vi lytter til, hvem der får ret. ASTRID HAUG, formand for Dansk Kommunikations-forening, giver en analyse af hvordan sociale medier ændrer magtens sprog.

17.05-17.25   Sproget som magtinstrument
Når politiske og administrative beslutninger skal kommunikeres, spiller sproget en central rolle. Ord bliver vejet på guldvægte, og negative vendinger får tilføjet et positivt pift. Embedsmænd ved alt om hvordan man "gør honnør mens skibet går ned", hvad "falske spærreballoner" kan bruges til, og hvornår det er tid at tænde "mørkelygten". Journalist, forfatter og Cavlingprismodtager, JESPER TYNELL, giver et unikt indblik i sprogets krinkelkroge.

17.25-17.55   Ministeren, magten og meningerne
Som minister i fire forskellige årtier ved Venstres kultur- og kirkeminister BERTEL HAARDER mere end de fleste om sprogets betydning for den måde politik bliver opfattet på. Selv er han ikke bleg for at sige sin mening i debatindlæg, i slagfærdige taler og i sange med kant. Og det bliver med garanti ikke kedeligt når Folketingets nestor med over 41 års "MF" på visitkortet ruller sig ud.

18.00             Sprogroser til prisvinderne
Sprogprisen.dk sætter fokus på sproget i både det private erhvervsliv og den offentlige sektor ved at anerkende og belønne det gode danske sprog.

Dommerkomitéen præsenterer de nominerede og overrækker sprogroser til prisvinderen af kategorierne: 1) Brev eller e-mail til borgere, kunder eller medlemmer, 2) hjemmesidetekst, 3) tekst i sociale medier, 4) ledelsessprog.

Dommerkomiteen består af:
KURT STRAND, kurtstrand.dk, journalist og formand for dommerkomitéen
ANNE KATRINE LUND, AKL Kommunikation, kommunikationsforsker og -rådgiver og ph.d. i retorik
PETER LANGDAL, teaterinstruktør
CHARLOTTE SAHL-MADSEN, erhvervsleder, politiker og formand for Syddanske Mediers bestyrelse
SØREN P. ESPERSEN, kommunikations- og HR-direktør, Sampension

18.30 Kåring af vinderne og reception i foyeren

Tilmeldingsfrist 22. september 2016
Dato og tid: 6. oktober 2016, kl. 16.00 - 19.00
Sted: Sprogdagen ’16 den 6. oktober kl. 16-19 i Kulturstyrelsens lokaler, H.C. Andersens Boulevard 2 i København. Ordets magt – magtens ord