Stort flertal siger ja til nye overenskomstaftaler

/files/assets/news/josh-duke.jpg
13. april 2023
Af Anne Nimb

79 procent af dem, der har stemt, valgte at stemme ja til de nye overenskomstaftaler. Stemmeprocenten på 59,3 procent er den højeste siden 1973.

600.000 lønmodtagere på det private arbejdsmarked har fået nye overenskomster. Det oplyste Forligsinstitutionen i sidste uge. Med ja-resultatet er en potentiel storkonflikt aflyst.

Afstemningsresultatet kommer på baggrund af en urafstemning blandt omkring 400.000 stemmeberettigede fagforeningsmedlemmer.

I alt har flere end 500 individuelle overenskomster været op til fornyelse. Men det er resultatet af én samlet afstemning blandt de mange medlemmer, som afgør, om overenskomsterne træder i kraft. Og det gør de så med tilbagevirkende kraft fra 1. marts 2023.

Efter et år, hvor inflationen har gjort et enormt indhug i de flestes købekraft, har de nye overenskomster blandt andet givet de fleste to procent mere i arbejdsgiverbetalt pension og ekstra på fritvalgskontoen, foruden generelle lønstigninger, for eksempel stigninger i mindstelønnen, og bedre barselsvilkår.

På arbejdsgiversiden er forslaget vedtaget med 100 pct. ja-stemmer.

Hvis du som privatansat KS´er er direkte omfattet af en de godkendte overenskomster – fx HK-Industri, kan du på dr.dk finde en lønberegner, hvor du kan se, hvad de nye overenskomster kan betyde for din løn.

Flertal af 400.000 medlemmer siger ja til ny overenskomstaftale | Penge | DR

Desuden skal der være lokale lønforhandlinger. Du er som altid velkommen til at kontakte os og booke en lønvejledning. Klik her

Foruden de store overenskomster, er der også forhandlet nogle AC-overenskomster. For KS-medlemmer gælder det 5 forskellige private virksomheder, der har en overenskomst, der skal fornyes med virkning fra 1. marts 2023, også er godkendt. Disse overenskomster er nemlig kædet sammen med en lang række overenskomster på især FH-området, men også på AC-området.

De omfattede KS´ere fik i forbindelse med urafstemningen også et link til overenskomstresultat.

Foto Josh Duke

Kommunikation

Vi skal organisere os med teknologien - ikke på baggrund af den

Hvis ny teknologi ikke skal blive en hindring for et bæredygtigt arbejdsliv, bliver man nødt til at organisere sig med teknologien og ikke på baggrund af den, mener co-founder af IIH Nordic, der de seneste år har høstet mange roser, når det handler om work-life-balance.

KS mener

Teknologien skal bruges til at opnå det, vi drømmer om i arbejdslivet 4.0

Nu skal vi finde svarene på, hvordan vi bedst håndterer den 4. industrielle revolution. Dér, hvor teknologien ikke bare er en fast bestanddel af vores måde at arbejde og løse vores opgaver på, men hjælper os med at udforme og omstrukturere hele vores arbejdsliv, skriver KS forperson Cathrine Holm-Nielsen i denne kommentar om teknologien og det bæredygtige arbejdsliv i fremtiden.

Kommunikation

Gik du glip af K-Spejlet?

Hvis du gik glip af live-udsendelsen ’K-Spejlet’, som KS sendte tirsdag, har du mulighed for at se en optagelse af programmet når det passer dig. Linket er nederst i denne artikel.

Edit page