20. november 2018

Ny strid i staten om den betalte spisepause

/files/assets/news/dvhsghvdvdshdvs.jpg

<span style="font-size:22px;">”Måske det sidste, vi havde brug for”, er den overskrift KS’ formand, Per Lindegaard Hjorth, sætter på en ny strid om den betalte spisepause, som er opstået i staten.</span>

Konkret handler den om nogle ganske få statsansatte – cirka 1 % af de statslige arbejdspladser og udelukkende nogle få skoler. Her mener Finansministeriet og innovationsminister Sophie Løhde, at man – i modsætning til praktisk talt alle andre – ikke har ret til betalt spisepause.

Det er på trods af, at den betalte spisepause netop var et stridsemne, som blev bilagt ved overenskomstforhandlingerne i foråret 2018 med en aftale om, at den betalte spisepause skrives ind i overenskomsterne. Og derfor er Sophie Løhdes holdning et kæmpe problem. For det er et udtryk for, at den statslige arbejdsgiver løber fra en aftale.

Derfor har KS og de andre fagforeninger – efter et utal af møder med forsøg på at bilægge striden – nu valgt at anlægge en voldgiftssag mod Finansministeriet. Påstanden er brud på OK18-forliget.

Per Lindegaard Hjorth siger: ”Der er ingen tvivl om, at OK18 forløbet var hårdt. Det var det for de statsansatte, det var det for fagforeningerne og det var det helt sikkert også for Sophie Løhde. Men det lykkedes til sidst at nå et resultat. Dermed stod den danske model sin prøve, og jeg havde og har forventningen om, at forhandlingsresultatet og den afværgede konflikt var startskuddet til et nyt og mere tillidsfuldt samarbejde. Men når vi så åbenbart ikke kan stole på, at vores modpart står ved det, der er aftalt, så er det det modsatte. Så tvinges vi tilbage på konfliktsporet. Det er ærgerligt, tudetosset og ikke i hverken de statsansattes, statens eller borgernes interesse.”

I KS mener vi, at vi har en stærk sag, og at Finansministeriet mangler enhver saglig begrundelse for sit standpunkt. Det vil så nu – medmindre Finansministeriet og Sophie Løhde ændrer signaler – blive afgjort ved en voldgift.

Striden gælder udelukkende i staten – ikke i kommuner og regioner – og altså kun på nogle ganske få arbejdspladser. KS har sendt en orientering til alle medlemmer, som er registreret med en statslig arbejdsplads. Har du som statsansat ikke fået denne mail, eller har du spørgsmål i øvrigt, er du – som altid – velkommen til at kontakte sekretariatet.

Edit page