27. september 2017

Når præstationsræset giver stress

Er præstationskulturen især et problem for de unge? I KS kan vi se, at de unge KS-medlemmer bliver ramt. De sager vi har, tager ofte udgangspunkt i, at unge nyuddannede medlemmer rammes af stress og måske har svært ved at leve op til forventningerne, både deres egne og omgivelsernes. Depressionsdagen sætter i år fokus på de unge og præstationskulturen.

Trækker din virksomhed i de orange sokker i år?
De seneste fire år – hvert år 1. oktober - har Depressionsforeningen lanceret en særlig kampagne, hvor der sættes fokus på depression. Det overordnede mål er at skabe øget opmærksomhed på depression – og hvor man håber at denne dag –” European Depression Day” vil være med til at f.eks. at bryde tabuet om depression.

Sidste år var fokus på arbejdspladserne, hvor man opfordrede ledere og medarbejdere til at trække i de orange depressionssucks og markere dagen på den måde.

Håbet var at virksomhederne ville bryde det tabu, der er omkring lidelsen depression, som hvert år rammer tusindvis af danskere og koster mange og lange sygemeldinger. WHO forudser således at i 2030 vil depression være den primære årsag til, at mennesker står udenfor arbejdsmarkedet (kilde: Videncenter for arbejdsmiljø).

Fokus i år er unge og præstationskulturen. Og det er et område, hvor vi i KS desværre oplever en del sager. De tager ofte udgangspunkt i, at unge nyuddannede medlemmer rammes af stress og måske har svært ved at leve op til forventningerne om at levere på topniveau hver dag og at være i et hamsterhjul med arbejdsrelaterede forpligtelser - i det hele taget kunne finde balancen mellem arbejdsliv og privatliv.  

Depressionsforeningen sætter også lup på de helt unge, hvor et af de store problemer ligger i, at de unge vokser op i en kultur, hvor der ikke er plads eller tid til fordybelse, men hvor hverdagen er præget af præstationsangst og performance på de sociale medier og hvor deres rollemodeller – mor og far – lever i samme hamsterhjul.

Depressionsforeningen håber at dette års depressionsdag vil åbne op for drøftelser om, hvordan vi kan forandre og forbedre vores liv og samvær ved et reality tjek på værdier og livsstil.     

Så gør som os på søndag: Sæt fokus på dit eget hamsterhjul, så du kan finde ud af at stoppe det. Eller i det mindste få sat farten ned.