9. oktober 2013

Motion virker – også i arbejdstiden

I morgen er det sidste skoledag inden efterårsferien og det betyder også, at det er er skolernes motionsdag og at skolebørnene i hele landet skal ud på løbeture og motionere i skolegårdene rundt omkring.

Men det er ikke kun børnene, der har godt af at røre sig i løbet af dagen. Det har alle vi andre med stillesiddende arbejde også.

NFA (Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø) har sammen med en mellemstor virksomhed gennemført et forsøg med 56 medarbejdere, der alle havde stillesiddende arbejde. Ledelsen indvilgede i, at medarbejderne hver dag måtte bruge 10 minutter til at gå op og ned af trapper. Medarbejderne blev delt ind i to grupper – én gruppe fik hver uge en mail om at gå på trapper i 10 minutter – mens den anden gruppe fik mails om at fortsætte den motion, de allerede dyrkede i fritiden.

Ved forsøgets start fik man målt blodtryk og kondition og da forsøget sluttede, var blodtryk og kondition markant bedre end ved forsøgets start. Konditionstallet var øget med 10 procent i den gruppe, der fik mails om at gå på trapper.

Forsøget er tankevækkende – men det var naturligvis en forudsætning, at virksomheden var med på at give tilladelse til, at der blev brugt 10 minutter hver dag på motion. Det viser, at det virker, hvis man bliver opfordret til at gøre noget aktivt og gerne i grupper.

I KS ser vi nu, at der er virksomheder der som en del af ”trivsel og forebyggelse” sætter nogle minutter af hver dag hvor medarbejderne kan ”motionere”. Men det kræver fællesskab og en motionsform alle kan få glæde af og som ledelsen vurderer fungerer i relation til arbejdsflow.