15. september 2022

Kommunikationsfagets nye guldalder

Overskriften er tyvstjålet fra konferencen Rådgiver!Nu, som jeg deltog i lige før denne klummeskrivende stund. En konference fyldt med nye begreber, refleksioner og kommunikativ brain power.

Indholdet på konferencen havde dog en lidt anden kant end det typisk havde for nogle år tilbage. Det var mere søgende, spørgende, undrende og uafklaret, mindre skråsikkert, forklarende og konkluderende. Jeg synes, det er opmuntrende at man reflekterer over eget fag, stiller spørgsmål og søger at blive klogere i fællesskab.

”Usikkerheden” gjorde derfor kun konferencen bedre. Og den gjorde den til et stærkt eksempel på, hvor kommunikationsfaget befinder sig lige nu. I en brydningstid.

Kommunikationsfeltet rykker sig hele tiden og vi, som kommunikatører, skal rykke med. Men tempoet er eskaleret, både i forhold til, hvordan vi skal eksekvere på vores fag, men især påvirkningen af faget fra eksterne faktorer. Denne udgave af Kommagasinet fokuserer på k-fagets pt største udfordringer. Det kommer omkring systemiske kriser, ændrede rammer, forretningskritiske dagsordner og øget kompleksitet.

Så hvordan ser kommunikationsfaget ud, når vi kigger i krystalkuglen? Og hvad kan vi gøre for selv at forme vores faglige fremtid? Det er noget vi sammen skal finde ud af som kommunikatører. Og det er noget af det vigtigste KS er en del af.

Der er heldigvis også mange andre, der funderer og kigger fremad. Foreningen K1 har forholdt sig til fagets potentiale og giver deres bud i en ny hvidbog. På side 18 kan du finde interviewet med én af forfatterne bag, Anders Schroll, og undertegnede, der diskuterer meningsfulde samtaler og fagets lyse fremtid.

Det kommer vi også til at gøre på KS-dagene lige om lidt. For det er og bliver komplekst at ”få greb om” kommunikationsfaget lige nu.

Og dialogen er vanvittig vigtig. Her har både KS, K1 og andre kommunikationsfaglige fora et ansvar for at sikre samtalen og debatten, så vi selv definerer fagets fremadrettede beskaffenhed. Så vi bruger hinanden, bruger vores faglige fællesskab og skaber den fremtidige reference for vores faglige stolthed.

Jeg var for nylig med i en podcast for KS’ a-kasse, AJKS, målrettet studerende og nyuddannede indenfor kommunikation. Vi kom omkring, hvad man kan forvente sig i et kommunikationsjob, og hvordan man orienterer sig ift store tendenser som for eksempel bæredygtighed.

Albert Einstein sagde; hvis du ikke kan forklare noget på en simpel måde, er det fordi du ikke har forstået det godt nok. Her efterfølgende er jeg faktisk lidt i tvivl, om vi fik malet et klart billede af kommunikationsfaget anno 2022. Måske er det faktisk ikke rigtig muligt.

Men jeg er i den grad optimist på fagets vegne. Vi lever i en sindssyg spændende tid som kommunikatører, og sammen bliver vi (endnu) klogere.

At arbejde med kommunikation er uforudsigeligt, vildt og sjovt. Og først og fremmest er - og bliver - det meningsfuldt.

Af Cathrine Holm-Nielsen

Forperson, Kommunikation og Sprog

Edit page